Muskler bliver til fedt når man stopper?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg har trænet med vægte i et års tid nu, og har taget en god portion muskelmasse på. Men jeg bliver ved med at høre, at ens muskelmasse bliver til fedt, når man stopper med at træne. Det er jeg ikke udpræget glad for hvis det er rigtigt. Men er der mon noget om det? Bliver ens muskler til fedt, når man stopper med at træne?

Svar:

Nej, ens muskler bliver IKKE til fedt når man stopper med at træne. Det er en myte, og en myte som absolut ikke giver mening. Når muskler ikke bruges, så bliver de mindre. Det er det man kalder atrofi. Men de bliver ikke til fedt. Og det gør sig i øvrigt gældende den anden vej også. Mange tror det er en fordel at have lidt fedt på kroppen, når de forsøger at øge muskelmassen. ”For så kan man jo lave fedt om til muskler”. Nej, det kan man ikke.

Fedt består af lipider, og muskler af aminosyrer. Ligesom æbler ikke kan laves om til appelsiner, så kan fedt heller ikke laves om til protein. Så der er absolut ingen grund til at bekymre dig om hvad der sker når du stopper med at træne. Dine muskler vil naturligvis blive mindre over tid. Men de bliver IKKE til fedt.

Der er dog en grund til at myten er opstået. Mange har nemlig en tendens til at fortsætte med at spise store mængder mad når de stopper med at træne. Det er klart, at når man ikke længere er aktiv, og ikke længere har en ligeså stor muskelmasse at vedligeholde, så er kaloriebehovet ikke ligeså stort. Ergo bliver man fed. Men det er ikke musklerne som bliver til fedt. Det er de overflødige kalorier fra maden.