krealkaly03

Er Kre-alkalyn bedre end almindelig kreatin?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg har stødt på en del reklamer for noget kreatin der hedder Kre-alkalyn. Jeg kunne godt tænke mig at vide, om dette Kre-alkalyn rent faktisk er bedre end almindeligt kreatin.

Prisen på Kre-alkalyn er nemlig noget mere pebret end på almindelig kreatin monohydrat. Så hvis forskellen er minimal, så kan det jo ikke betale at smide en bunke ekstra penge efter Kre-alkalyn. Er det noget I ved noget om? Er det værd at investere i?

Svar:

Siden kreatin blev lanceret som kosttilskud i starten af 1990’erne har der været en række kreatin varianter, som blev markedsført som værende det ypperste inde for kreatin kosttilskud. Der har været kreatin ethyl ester, kreatin nitrat, kreatin hydroklorid osv. Fælles for dem alle er, at de alle i sidste ende viste sig at være mindre effektive end ganske almindelig kreatin monohydrat.

Og meget tyder på, at Kre-alkalyn ender på samme hylde. Kre-alkalyn er en buffered version af kreatin monohydrat, som efter sigende skulle have en forbedret effekt ved lavere doser, og samtidig have færre bivirkninger. Der skulle eksempelvis være en lavere konversionsrate fra kreatin til kreatinin.

Sagen er dog den, at ingen anerkendte videnskabelige undersøgelser kan dokumentere at Kre-alkalyn skulle være bedre. A&M universitetet i Texas har eksempelvis lavet et par undersøgelser, hvor man kiggede på både den præstationsfremmende effekt af Kre-alkalyn, og på sikkerheden ved Kre-alkalyn, og sammenlignede med almindeligt kreatin monohydrat.

Når man kiggende på sikkerhedsprofilen ved Kre-alkalyn, så var der praktisk talt ingen forskel på Kre-alkalyn og ganske almindeligt kreatin monohydrat. Kreatinin niveauerne og andre relevante blodværdier var praktisk talt identiske, når man ser på Kre-alkalyn vs. kreatin monohydrat, hvilket fremgår tydeligt at nedenstående skema:

KA-H = Kre-alkalyn

CrM = kreatin monohydrat

Det samme gjorde sig gældende mht. den præstationsfremmende effekt, og kreatin koncentrationerne i muskelcellerne. Det forholder sig faktisk sådan, at kreatin monohydrat er bedre end Kre-alkalyn, når man kigger på kreatin indholdet i muskelcellerne. Der er ikke tale om en ekstremt stor forskel, men forskellen falder dog ud til kreatin monohydrats favør. Det stemmer ikke rigtigt overens med det som Kre-alkalyn producenterne lover. Kre-alkalyn skulle nemlig resultere i en højere koncentration af kreatin i muskelcellerne, men når man undersøger det, så kommer almindeligt kreatin monohydrat ud som sejrsherre, hvilket fremgår tydeligt at nedenstående illustration.

Og det bliver ikke bedre, når man kigger producenternes ”videnskabelige” materiale efter i sømmene. Det forholder sig nemlig sådan, at de ”undersøgelser” som Kre-alkalyn producenterne anvender som dokumentation for at Kre-alkalyn skulle være bedre, er udarbejdet af forskere, som ikke tidligere er blevet krediteret for nogen form for videnskabelige undersøgelser, og ingen af ”undersøgelserne” er blevet peer-reviewed, og publiceret i et anerkendt videnskabeligt tidsskrift. Og så vidt jeg ved kører der nu en retssag som beskæftiger sig med de falske postulater i forhold til Kre-alkalyn.

Så det korte svar er. Nej, Kre-alkalyn er ikke bedre end ganske almindeligt kreatin monohydrat. Snarere tværtimod. Så Kre-alkalyn er endnu et eksempel på et kosttilskud som lover mere end det holder, og de ekstra penge man betaler er reelt bare penge ud af vinduet.

Kilder:

(1) KRE-ALKALYN SUPPLEMENTATION DOES NOT EXHIBIT A SAFER CLINICAL PROFILE OR HAVE LESS SIDE EFFECTS IN COMPARISON TO CREATINE MONOHYDRATE. E. Galvan, et al. Department of Health and Kinesiology, Exercise and Sport Nutrition Laboratory, Texas A&M University. (2) KRE-ALKALYN SUPPLEMENTATION DOES NOT PROMOTE GREATER CHANGES IN MUSCLE CREATINE CONTENT, BODY COMPOSITION OR TRAINING ADAPTATIONS IN COMPARISON TO CREATINE MONOHYDRATE. AR Jagim, et al. Department of Health and Kinesiology, Exercise and Sport Nutrition Laboratory, Texas A&M University.