cvfarvestoffer

Azo farvestoffer og aspartam i kosttilskud?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg har i mange år brugt jeres whey 100 proteinpulver, som jeg er super godt tilfreds med. Jeg har dog også købt et pre workout kosttilskud der hedder N.O.-Xplode (green apple smag) fra en anden producent.

På jeres whey 100 produkt reklamerer I med at proteinpulveret ikke indeholder azo farver samt aspartame. Nu kigger jeg så bag på bøtten af mit N.O.-Xplode og kan ikke helt gennemskue om det indeholder disse stoffer. Og i så fald om det er skadeligt for mig at indtage. Kan I hjælpe?

Svar:

Det kan ofte være svært at gennemskue ingredienslisten på en del af de kosttilskud, der sælges. Det skyldes typisk enten et forsøg på at få produktet til at virke fyldt med spændende og nyttige ingredienser og/eller at skjule forekomsten af uønskede tilsætningsstoffer.

Kigger man på det konkrete produkt, så indeholder det fx en stor mængde maltodextrin, der har fået det lidt mere eksotiske navn ”Glycerol Polymer Complex”. Azofarven tartrazine er gemt under navnet yellow #5 og bag blue #1 gemmer sig ligeledes en azofarve, nemlig Brilliant Blue FCF. Tartrazin er et af de mest udskældte farvestoffer overhovedet og kan give symptomer, såsom høfeber, nældefeber og astma.

Hvorfor så overhovedet bruge azofarver? Det skyldes at azofarver giver en meget ’ægte’ og kraftig farve. Naturlige farvestoffer (som fx rødbedepulver) giver en lidt mere kedelig grårød farve modsat fx azofarven allura red.

Mht. aspartam så indeholder det nævnte kosttilskud ikke aspartam, men sucralose. I øvrigt samme sødemiddel som vi selv anvender i vores proteinpulver. Aspartam har et dårligt rygte og søder dårligere end sucralose, men er derimod billigt. Aspartam koster ca. 1/5 af sucralose, hvorfor mange producenter fortsætter brugen af aspartam.

Er det så skadeligt at indtage produkter med azofarvestoffer og aspartam. Nej, det er ikke akut farligt og usikkert om du overhovedet vil opleve nogle af symptomerne som indtagelsen kan give. Men ser man det akkumuleret over et helt liv, så er min personlige holdning, at jo flere skadelige kemikalier man kan undgå, jo bedre. Og hvorfor indtage azofarver, når der er oplagte alternativer?

Læs mere om azofarvestoffer i vores artikel her.