cveriel

De store øvelser først?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg skriver fordi jeg har tænkt på, om der er nogle fordele og ulemper ved at starte eller slutte med de store øvelser?

PT starter jeg altid med Squat på ben dagen, dødløft på ryg dagen og bænkpres på bryst dagen.

 

Men kunne det være en fordel på den ene eller anden måde at slutte med de store øvelser i stedet for at starte?

Svar:

Du bør altid ligge ud med de store øvelser først. Og det er der flere årsager til.

For det første, så er det de øvelser som giver langt det største træningsudbytte. Så af gode grunde er det bedst at lave dem først, når man har mest energi.

For det andet, så er det ikke på ingen måde fordelagtigt, at udtrætte mindre muskler, før man laver de store øvelser. Hvis man eksempelvis kører skulder før man kører bænkpres, så vil det have en ekstremt hæmmende effekt på ens bænkpres, da skulderen spiller en væsentlig rolle her.

For det tredje, så er de store øvelser også de mest tekniske. Hvis man kører dem i en udtrættet tilstand, så kan det være svært at opretholde korrekt teknik.

Jeg skal dog være sikker på at jeg har forstået dit spørgsmål korrekt. Hvis du spørger om det er okay at træne triceps og skulder før bryst, så er svaret nej, det er ikke okay. Hvis du spørger om det er okay, at man træne skrå bænkpres før man træner flad bænkpres, og om det er okay at træne traditionel squat efter man har trænet frontsquat, så er det et helt andet spørgsmål der er tale om.

Man kan sagtens lave en basisøvelse variant, før man lave den klassiske variant. Det er helt okay, at man kører tunge rack pulls efterfulgt af konventionel dødløft. Eller incline bænkpres efterfulgt af bænkpres. Pointen er, at man ikke bør træne øvelser som udtrætter mindre muskler som spiller en væsentlig rolle i de større øvelser.