spl04

Overtræning eller overreaching

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

 

Jeg har i den sidste uges haft svedtendens specielt om aftenen, og forhøjet hvilepuls / uro i kroppen. jeg har haft trænet videre indtil i går, men det slog mig at det måske var overtræning, mit problem er så at jeg ikke har følt nogen speciel nedgang i styrke, har måske stagneret lidt i de sidste 2 uger, men det er kun 3 uger siden jeg satte pr i 5rm back squat.

Mit spørgsmål er så, kan overreaching også give disse symptomer? For alt hvad jeg kan finde, siger at styrke tabet kommer først, og de andre symptomer kommer når det er overtræning? Og hvor lang pause bør jeg holde? Bare til symptomerne er væk?

 

Svar:

 

Det er helt korrekt, at det mest hyppige symptom på overreaching er præstationsnedgang. Men det betyder ikke, at man ikke kan få fysiske symptomer i respons på hård træning. Det som kendetegner overtræning er, at disse symptomer er kraftige og vedvarende. Man kan opleve mange fysiske symptomer efter et hårdt træningspas, uden at det indikerer overtræning. Man kan have feber efter et meget hårdt træningspas. Man kan have forhøjet puls i dagene efter et meget hårdt træningspas. Og man kan også have forøget svedtendens. Men det bør være symptomer som aftager og forsvinder relativt hurtigt.

 

Når du siger det har stået på et par uger, så kan det godt være du bevæger dig på grænsen til overtræning, hvis det på ingen måde er blevet bedre. Uanset hvad, så er det noget relativt nyt, og ”hullet” er derfor ikke gravet så dybt endnu. Det tyder på ingen måde på at du har brug for en pause fra træningen. Men det kunne være du havde godt af 2 ugers deload træning, hvor du træner med nedsat volumen og intensitet. Hvor meget du går ned afhænger af hvordan du træner nu. Man lad os antage du laver 4 sæt x 6-8 reps med 100 kg i bænkpres, så ville det være fint at gå ned og lave 2 sæt x 6-8 reps med 85-90 kg i et par uger. Efter 2 uger burde kroppen have skilt sig af med den akkumulerede træthed, og du burde kunne øge workloaden igen.

 

Generelt er det en god ide at periodisere sin træning, så man har lette uger ind imellem, så trætheden ikke får lov at akkumulere sig.