opspændibor

Opspænd i BOR?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af Kasper

Hej Bodylab,

Jeg faldt lige over en tråd på BB.dk den anden dag, hvori der bliver forklaret, at man kun bør holde skuldrene tilbage og nede i den koncentriske fase af BOR.

Det fik mig til at tænke på hvornår man bør lave/have opspænd?

Jeg kører B2B programmet.

Svar:

Jeg er ikke helt sikker på hvad du mener. Man laver jo som sådan ikke opspænd i bent over rows. Opspænd refererer til den metoder man anvender i bænkpres, hvor man placerer sin krop i en opspændt position, med det formål at øge stabiliteten, mindske risikoen for skulderskade, og kunne løfte maksimalt tungt i øvelsen.

Men jeg går ud fra du tænker på det faktum, at man i alle øvelser skal holde spændet i kroppen. Når man står i en ”bent over” position og skal lave rows, så skal man selvfølgelig spænde i både ben, mave, ryg osv. for at holde kroppen i en ”stram” position. Det er det som man tit hører i amerikanske styrkeløftsvideoer, når folk råber stay tight, til løfteren. Det er vitalt for optimal stabilitet og optimal kraftudvikling.

Med hensyn til skuldrene, og skulderbladenes bevægelse og position i bent over rows, så skal skulderbladene selvfølgelig ikke holdes samlet under row bevægelsen. Det ville hæmme aktiveringen af musklerne mellem skulderbladene. Skulderbladene skilles ad, når man sænker stangen, og samles, når man trækker stangen til brystet/maven.