vitamin_d

D vitamin og influenza?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Jeg får altid influenza 1-2 gange i vintersæsonen, og har prøvet at læse mig frem til hvad jeg kan gøre for at undgå det. Der er nogen som siger at D-vitamin hjælper, men jeg er lidt bekymret for at tage store doser af et fedtopløseligt vitamin som bekendt ophobes i kroppen. Er der overhovedet noget om det, at D vitamin hjælper?

Svar:

Lad mig indledningsvist slå fast, at D vitamin kosttilskud ikke er en sikkerhed for at undgå influenza. Der er dog noget om snakken. Der er en grund til at det er om vinteren vi får influenza, og ikke om sommeren. Det skyldes, at vi om sommeren udsættes for store mængder sol, og sol stimulerer som bekendt dannelse af D vitamin i kroppen. D vitamin niveauet i kroppen er derfor meget højere om sommeren, end det er om vinteren. Der er derfor meget der tyder på, at et kosttilskud af D vitamin kan sænke risikoen for at få influenza en smule.

Din bekymring for at overdosere D vitamin er dog relativt ubegrundet, når man ser på hvor meget D vitamin der typisk er i D vitamin piller. Normalt indeholder en D vitamin pille 1000-1400 I.E (internationale enheder). Om sommeren, hvis man er meget ude i solen, så kan kroppen danne helt op imod 10.000 I.E om dagen. Det svarer til omkring 7 normale D vitamin piller om dagen. Så hvis du tager 1-2 D vitamin pille om dagen, i en periode på et par måneder, så er du på ingen måde i risiko for at overdosere D vitamin.