Mindsk fedtdepoterne med myostatin blokker

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Myostatin har været på alles læber siden man for en del år siden så en ko med en meget ekstrem muskeludvikling. Myostatin er et protein som hæmmer musklernes vækst. Som man så det ved koen og senere hos en tysk baby, så resulterer en defekt i kroppens myostatin produktion i en meget voldsom muskeludvikling. Der har i bodybuilding kredse derfor været meget snak om gendoping som skulle hæmme kroppens produktion af myostatin, samt medikamenter som kunne fungere som myostatin blokker. En nyere amerikansk undersøgelse viser dog, at det ikke kun har muskelmasse fordele, at hæmme produktionen af myostatin. Forskere ved American Diabetes and Obesity Center of Excellence har opdaget, at kroppens følsomhed overfor hormonet leptin øges, når man blokker for myostatin produktionen, med det resultat at fedtprocenten sænkes. Så bodybuildere som planlægger at anvende myostatin blokker i fremtiden, med det mål at blive muskelmonstre, kan ikke kun forvente store muskler, men også rippede og veldefinerede muskler.

Forskning indenfor dette område er dog ikke rettet imod bodybuildere. I fremtiden håber man på at kunne bekæmpe forskellige typer af muskelsvind vha. myostatin. Og i den undersøgelse vi skal se nærmere på, har man kigget på myostatins rolle i forhold til overvægt.

Undersøgelsen

Forskerne eksperimenterede med mus, hvor myostatin genet var deaktiveret (KO), og med helt normale mus. Som man kan se i tabellen nedenfor, så blev KO musene ikke kun unaturligt muskuløse, de havde også en meget lav fedtprocent. 

 alt

 

alt

 

alt

Som et resultat af deres forøgede muskelmasse forbrændte KO musene mere energi end de normale mus. Dette fremgår af figuren over musenes ilt forbrug. Det mærkelige er, at når man deaktiverer myostatin genet, så fører det ikke til et forøget madindtag, hvilket man burde kunne forvente pga. et højere energiforbrug. Men KO musene spiste samme mængde mad som de almindelige mus. 

Da forskerne injicerede musene med leptin, så opdagede de, at KO musene tabte sig mere end de normale mus. Leptin er et hormon som fedtcellerne producerer når de vokser. Dette øger forbrændingen, og hæmmer appetitten. Forskerne konkluderede, at mus uden myostatin har en forøget følsomhed overfor hormonet leptin, og som et resultat heraf har de mindre appetit. 

Forskerne mistænker derfor myostatin blokkere for at kunne være et glimrende værktøj i kampen mod overvægt. Det er dog en tvivlsom konklusion, som kræver mere forskning.

Kilde:

Am J Physiol Endocrinol Metab. 2011 Jun;300(6):E1031-7. Epub 2011 Mar 22.

Increased energy expenditure and leptin sensitivity account for low fat mass in myostatin-deficient mice.

Choi SJ, Yablonka-Reuveni Z, Kaiyala KJ, Ogimoto K, Schwartz MW, Wisse BE.

Source

Division of Metabolism, Endocrinology, and Nutrition, Department of Medicine, Diabetes and Obesity Center of Excellence, Seattle, WA 98109, USA.