Dopingdom omstødes

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

I forbindelse med vinter OL i Sochi i år blev den tyske biathlon atlet Evi Sachenbacher-Stehle taget for doping. Stoffet som blev brugt var 1,3 dimethylamylamine, bedre kendt som DMAA. Sachenbacher-Stehle var på daværende tidspunkt meget overrasket over at have testet positiv, hvilket ikke er en usædvanlig reaktion. Heller ikke for folk som reelt har haft fingeren i kagedåsen. Hun fastholdte, at det måtte skyldes et forurenet kosttilskud. Hun endte dog alligevel med en dopingdom på 2 år.

Sachenbacher-Stehle appellerede dommen til CAS, som nu har givet hende medhold i sagen, og omstødt dommen til 6 måneder. Man mener, at stoffet er blevet indtaget via et organisk grønt te produkt, som Sachenbacher-Stehle anvendte i forbindelse med OL.

dopingdom

Der har været flere lignende sager de seneste par år. Det er dog ikke altid at dommen omstødes, selvom meget peger på at stoffet er blevet indtaget ved et uheld. Cykelrytteren Alberto Contador blev i 2010 dømt for brugen af Clenbuterol, og han fastholdte at stoffet måtte være indtaget via forurenet kød. CAS konkluderede senere, at stoffet kom fra et forurenet kosttilskud, men her blev dommen ikke omstødt, og Contador måtte leve med dommen på 2 år.

Problemet med omstødelse af dopingdomme er, at WADA reglerne dikterer, at atleten selv har ansvaret for hvad han/hun indtager. Så hvis man indtager et kosttilskud som er forurenet med doping, så er det reelt atletens eget problem. Det gør Sachenbacher-Stehle sagen lidt speciel, og varsler måske nye tider for atleter som via et kosttilskud har indtaget et forbudt stof.

Det er et stigende problem, at kosttilskud indeholder rester af doping, men indtil nu har de forskellige instanser ikke haft den store forståelse for det. Specielt fordi mange dopingsyndere forsøger at bortforklare deres brug af doping præparater med at de har indtaget det ved et uheld via kosttilskud eller mad.

Måske kommer der med Sachenbacher-Stehle dommen mere fokus på problemet, men indtil videre er det stadigvæk atletens ansvar, at det man putter i munden ikke indeholder noget som er på listen over ulovlige stoffer.