Troen på den frie vilje er flydende

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Den vilje er noget som har optaget filosoffer og intellektuelle igennem århundrede, uden egentlig at have fundet et endegyldigt svar. Måske er idéen om den frie vilje bare en illusion? Hvem ved. Men den er dog flydende. Der er nemlig stor forskel på hvordan personer forholder sig til dette spørgsmål, alt efter hvornår man spørger dem.

En ny undersøgelse, udgivet i tidsskriftet Consciousness and Cognition, konkluderer nemlig, at vores svar er betydeligt påvirket af, hvordan vi har det i øjeblikket, vi skal tage stilling til det abstrakte spørgsmål.

»Vi er ikke så rationelle, som vi gerne vil tro. Mange af vores overbevisninger og holdninger er i høj grad påvirket af de informationer, der er længst fremme i vores bevidsthed. Hvis man mærker, at man skal tisse eller har et andet presserende behov, så oplever man en begrænsning af handlefriheden. Og det kan ubevidst påvirke vores overbevisning om, hvor frie vi er,« siger Thomas Zoëga Ramsøy, leder af Center for Decision Neuroscience på Institut for Marketing på Copenhagen Business School.