Er du sygeligt bange for at blive syg?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Der er rigtigt mange danskere som lider af angst. Blandt dem er der en gruppe som er sygeligt bange for at blive syge. Det er dem man i gamle dage kaldte hypokondere. Desværre har dette ord en negativ klang, og mange forbinder det med personer som opfinder sygdomme for at få opmærksomhed.

Men det er ikke sådan det hænger sammen. Sygdomsangst eller helbredsangst er en meget hæmmende og reel angst lidelse, som 5 procent af den danske befolkning lider af i større eller mindre grad.

Der er stor forskel på hvor meget sygdommen hæmmer den enkelte person. Men de personer som har det værst, har dagligt tankemylder, og er overbeviste om at de fejler noget meget alvorligt. Det er typisk meget specifikke sygdomme som optager personen, eksempelvis kræft eller hjerte-kar sygdomme. Og de negative tanker har det med at fremkalde fysiske symptomer, som bekræfter personen i hans eller hendes antagelse.

Der er dog gode behandlingsmuligheder for dem som lider af helbredsangst. En måde at behandle helbredsangst på er ved hjælp af såkaldt ”Acceptance and Commitment Therapy” (ACT), hvor man lærer, at der er mere hensigtsmæssige måder at forholde sig til sine symptomer på. Mindfullness har vist sig meget effektiv i forhold til helbredsangst. Man forsøger at skelne imellem ens tanker, og det som reelt foregår i ens krop. Når hjernen fortæller en at man har kræft, så er det vigtigt, at man forstår, at det kun er en tanke.