“Jacked Power” mistænkes som årsag til hjerneblødning hos svensk kvinde

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

En svensk kvinde på 53 år fik sidste år en hjerneblødning, til trods for at hun var sund og rask, og intet indikerede en forøget risiko for karsygdomme. Hun havde brugt pre-workout kosttilskuddet ”Jacked Power”. Lægerne nævnte det som en mulig årsag til hjerneblødningen. Men det var inden man havde undersøgt produktet for udeklarerede stoffer.

Produktet indeholdte BMPEA

Mistanken om at ”Jacked Power” kosttilskuddet var årsagen til hjerneblødningen blev forstærket, da man undersøgte indholdet af kosttilskuddet. Man fandt nemlig en meget stor dosis BMPEA i det. BMPEA, eller β-Methylphenylethylamine, er en isomer af amfetamin. Man fandt 290 mg i produktet. Og det var vel at mærke ikke på ingredienslisten. Derudover indeholdte produktet β-phenylethylamine, samt dets derivat, N,N-dimethyl-phenylethylamine. Det er stoffer som strukturelt minder meget om amfetamin. De sidstnævnte stoffer var dog deklareret.

Amerikanske og svenske læger er enige

Både de svenske læger og læger i USA er enige om at BMPEA var årsagen til kvindens hjerneblødning. Hård træning kombineret med BMPEA øger risikoen for hjerneblødninger markant. Det findes en del casestudier, som viser en sammenhæng mellem brugen af amfetamin og hjerneblødninger, og selvom man ikke ved meget om BMPEA, så er der sandsynligt, at det er årsagen.

”Jacked Power” er ikke alene

Rapporten om den svenske kvinde kommer i kølvandet på en advarsel som FDA (US Food and Drug Administration) udstedte. De advarede imod kosttilskud som indeholder DMPEA. De havde undersøgt 21 forskellige kosttilskud, hvoraf de 11 indeholdte DMPEA. Den højeste daglige dosis de fandt var 93,7 mg, hvilket er meget langt fra de 290 mg man fandt i ”Jacked Power”. Så man forstår godt kvinden fik en kedelig reaktion på produktet.

Producenten benægter

Producenten, MM Sports, benægter kendskabet til DMPEA. Da den svenske kvinde blev ramt af en hjerneblødning, var produktionen af ”Jacked Power” for længst stoppet. Det var taget af markedet pga. manglende interesse for produktet. Producenten fastholder, at det må være en fejl i analysen, hvor man har forvekslet β-phenylethylamine med DMPEA. Han virkede meget overrasket over, at man havde fundet DMPEA i produktet. Det er dog svært at løbe fra hele 290 mg af et uregistreret stof.

Pas på udenlandske og eksotiske kosttilskud

Risikoen for at købe et kosttilskud som indeholder ting som ikke er deklareret er stigende. Man bør undgå udenlandske og eksotiske kosttilskud, hvis man vil være sikker på at undgå problemer. Risikoen er dog størst, når vi snakker om pre-workout-kosttilskud. Når vi taler om kosttilskud som har en akut effekt, så er det fristende at tilsætte ting som gør at man virkelig kan mærke en effekt, når man indtager det. Det øger desværre risikoen for at løbe ind i sundhedsmæssige komplikationer, som den svenske kvinde gjorde.

Hvis man vil være sikker på, at man får det som står på deklarationen, så køb danske kosttilskud. De er under en helt anden kontrol end kosttilskud i udlandet.