Smertestillende piller hjælper mod kræft

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Almindeligt brugt smertestillende medicin kan være med til at beskytte mod hudkræft, viser ny forskning fra Danmark. Undersøgelsen fandt, at mennesker, der rutinemæssigt tager lægemidler kendt som NSAID-præparater – der omfatter aspirin, ibuprofen og naproxen – var mindre tilbøjelige til at udvikle visse former for hudkræft end dem, der sjældent bruger disse medikamenter.

Undersøgelsen har kigget i de medicinske journaler på mere end 18.000 danskere, der blev diagnosticeret med hudkræft mellem 1991 og 2009. Deres sygehistorier – herunder medicinsk anvendelse – blev sammenlignet med en kontrolgruppe af ikke-cancerpatienter. Analysen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Cancer, viste, at NSAID var forbundet med en 15 procents reduktion i planocellulært karcinom, og en 13 procent fald i melanom – den mest dødelige form for hudkræft.

De observerede anti-cancer egenskaber af NSAID stammer sandsynligvis fra deres evne til at dæmpe aktiviteten af ​​såkaldte COX -enzymer, som spiller en rolle i inflammation, mener den ledende forsker på projektet, Sigrun Alba Jóhannesdóttir fra Århus Universitetshospital.