Kroppens mikrober skal tælles

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Et omfattende forskningsprojekt harkatalogiseret alle de mærkelige mikrober i og på den menneskelige krop i håb om at kunne forbedre immunforsvaret.  – Og der er nok at tage fat på, for alle mennesker bærer rundt på over et kilo bakterier i og uden på kroppen. Mange af dem lever kun kortvarigt på kroppen og har ikke en større indflydelse på os, mens andre er helt afgørende for vores organisme, nogle kan ligefrem dræbe os, hvis de ikke holdes ned på et vist niveau. 

Forskningsprojektet er nu ved at være færdigt, og det har afdækket 99 pct. af de små væsener. Projektet hedder det menneskelige mikrobiom-projekt og har inkluderet flere hundrede forskere fra hele verden. Resultaterne bliver nu offentliggjort i en række videnskabelige magasiner. Projektets mål er at forstå placering og koncentrationen af den menneskelige mikrobiom, og hvordan disse mikrober er forbundet med menneskers sundhed og sygdom. For eksempel er det velkendt, at tarmen indeholder bakterier, som gør fordøjelse muligt. Langt mindre kendt er det, hvordan disse bakterier rent faktisk virker i det komplicerede samspil med hinanden.

“Viden om mikroberne, der bor i forskellige økologiske nicher i raske mennesker giver os mulighed for bedre at kunne undersøge, hvad der foresager sygdomme såsom Crohns sygdom, mavesår, allergi, dårlig optagelse af næringsstoffer og fedme,” siger George Weinstock fra Washington University i St. Louis, en af projektets forskere. Projektet har også afsløret helt nye typer bakterier i vores krop og hvordan de spiller ind på helheden.