Appetit-dæmpende effekt ved protein kortlagt

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Et hold forskere har kortlagt og dokumenteret hvordan protein undertrykker sult. Effekten har været kendt længe, og det har været en eftertragtet sidegevinst ved eksempelvis proteinpulver. De franske forskere ved Université de Lyon i Frankrig har netop offentliggjort deres forskning i tidsskriftet Cell, og der er tale om komplekse sammenhænge.

Kort fortalt har forskerne fundet ud af at trangen til fødeindtagelse i hjernen reguleres af de såkaldte mu-opiod-receptorer – de samme receptorer, der binder og reagerer på opium og andre narkotika. Disse receptorer sidder dog ikke i hjernen men væggene på de store vener, der forsyner fordøjelsessystemet med blod. Når receptorerne bliver stimuleret dale trangen til mad.

Receptorerne, viser det sig, bliver stimuleret af peptider, som er delvist nedbrudt protein, og det sender signal til hjernen om, at tarmene skal begynde at udskille glucose, hvilket er giver mæthedsfornemmelsen.

Forskerne bemærker, at meget tyder på, at receptorerne opfører sig overfor peptider på samme måde som med narkotika, hvilket medfører, at der er mulighed for, at receptorerne ved overdreven påvirkning bliver inaktive.