Vadehavslam og Vadehavsstude er nu danske, beskyttede betegnelser

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

”Vadehavslam” og ”Vadehavsstude” er nu registreret som beskyttede geografiske betegnelser i hele EU. Det betyder, at man kun må sælge produkter under disse navne, hvis de rent faktisk kommer fra områder i og omkring Vadehavet. Ordningen er en EU-kvalitetsordninger, der har til formål at fremme forskelligartede landbrugsproduktion, beskytte produktnavne mod misbrug og efterligning og hjælpe forbrugerne, ved at give dem oplysningerne om den særlige karakter af produkterne.

Danske mejerier har tidligere kæmpet en længere kamp mod græske interesser om retten til navnet “Feta” – en kamp Grækenland som bekendt vandt.

Danmark har med ”Vadehavslam” og ”Vadehavsstude” i alt 5 produkter med beskyttet status. De 3 andre produkter er ostene ”Esrom” og ”Danablu” samt ”Lammefjordsgulerødder”.

Der er en øget interesse blandt danske producenter for at få registreret produkter under EU-kvalitetsordningerne. Der er i øjeblikket følgende produkter i proces mod registrering: Ostene “Danbo” og “Havarti”, frugtvinen “Dansk Stævnsbærvin”, “Dansk svinekød”, “Lammefjordskartofler”. Den mousserende vin “Dons” er i proces mod en registreret “beskyttet oprindelsesbetegnelse”.