200 millioner til nyt dansk diabetescenter

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Forskningen i type 1- og 2-diabetes samles nu i et stort dansk partnerskab mellem Novo Nordisk Fonden, universiteterne i København, Odense og Aarhus samt JDRF i det nyetablerede Dansk Diabetes Akademi med et budget på 375 millioner kroner i de kommende fem år.

Det sker på baggrund af den fjerdestørste, private donation til forskning herhjemme på 201 millioner kroner og et samlet budget på 375 millioner kroner over de kommende fem år.

Akademiet, der bliver det første af sin art, bringer de tre førende universiteter i Danmark – København, Odense og Aarhus – sammen i et ambitiøst forskningscenter med fokus på både type 1 og type 2 diabetes.

Akademiet vil få stærk tilknytning til de førende forskningsinstitutioner på området verden over gennem et unikt International Research Programme i samarbejde med den internationale diabetesforskningsfond, JDRF.

Ambitionen er at styrke dansk diabetesforskning internationalt med Akademiet som det forsknings- og uddannelsesmæssige omdrejningspunkt for de bedste forskere fra ind- og udland. Håbet er at forskningen over tid resulterer i, at diabetespatienter kan genetablere normalt blodsukkerniveau og derved eliminere risikoen for de potentielt alvorlige følgesygdomme samt opnå en stor forbedring i livskvaliteten. I Danmark er 290.000 mennesker ramt af diabetes, og det er et tal, der er i kraftig stigning.