Grapefrugt mod kræft

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Grapefrugt er sundt, men nu viser det sig, at den bitre frugt også kan forstærke virkningen af kræftmedicin.

Effekten af den grapejuice skyldes, at stoffer i saften hæmmer nogle enzymer i fordøjelsessystemet, som nedbryder medicin. Når grapefrugten hæmmer denne proces, øges niveauerne af virkestoffet i blodet. Dermed, mener forskere, kan juicen give patienterne en større effekt af medicinen, uden at øge dosen og den tilhørende risiko for bivirkninger.

Forskerne testede effekten på 138 patienter med uhelbredelig kræft. Deltagerne var fordelt i tre grupper, som alle fik kræftmedicinen Rapamycin. Forsøget er skildret i tidsskriftet Clinical Cancer Research.

Den ene gruppe fik kun dette stof, mens den anden gruppe også drak et dagligt glas grapefrugtjuice. Den tredje gruppe fik Rapamycin og medikamentet ketoconazol, som har en effekt, der ligner juicens, skriver forskning.no.

Det viste sig, at patienter, som drak cirka 2,5 deciliter grapefrugtjuice, fik en stigning i niveauerne af Rapamycin på 350 procent, mens de, der tog ketoconazol, fik en stigning på 500 procent.

”Grapefrugtjuice, og medikamenter med lignende virkemåde, kan betydeligt øge mange mediciners påvirkning af niveauerne af virkestoffet i blodet,” siger Ezra Cohen. fra University of Chicago.