Rotteforsøg siger ikke noget om risiko ved gensplejsning

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

EFSA, EU’s organ for fødevaresikkerhed, har vurderet det franske rotteforsøg, der viste, at rotter, der spiser GMO majs, oftere får kræft. Forsøgene fik den franske regering til at tale om totalforbud mod import af gensplejset majs, men EU mener nu efter en gennemgang af studiet, at det har en ”utilstrækkelig videnskabelig kvalitet til at kunne indgå i risikovurderinger.”

Samme konklusion kommer fra Jan Pedersen fra DTU, der i særlig grad kritiserer antallet af rotter, der indgår i forsøget. EFSA iværksatte en lyn-vurdering af studiet og konkluderede ugen efter, at rotteforsøget var så mangelfuldt udført, at det ikke kan bruges til at vurdere GMO-majsen. EFSA fastholdt derved deres godkendelse af GMO Majs NK603, som sikker for miljø, dyr og mennesker. Det franske rotteforsøg var ellers offentliggjort i det anerkendte videnskabelige magasin Food and Chemical Toxicology.