Protein for fluer til at reproducere sig selv hurtigere

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Proteinrigkost hos fluer har den interessante effekt, at fluerne bliver mere seksuelt aktive. Desværre for fluerne, så betyder øget seksuel aktivitet også, at de har et kortere liv. Det viser forskning fra Australien hvor Ph.d.-studerende Benjamin Fanson fra Macquarie University i Sydney og kolleger, satte sig for at undersøge sammenhængen mellem kost, reproduktion og levetid. 

“En kaloriefattig diæt, giver en øget levetid hos dyr. Og det gælder alt fra lige fra gærceller til fluer til mus og til primater,” forklarer Fanson. I mellemtiden har andre forsøg vist, at dyr på diæter også havde stærkt reduceret reproduktion.

En hypotese, der forklarer disse relationer, siger, at i tider, hvor der er masser af fødevarer tilgængelige for dyr, vil de afsætte de fleste af de kalorier, de indtager, til reproduktion. Det efterlader mindre energi til rådighed for mekanismer, der reparerer skader på kroppen. Derfor ældes dyret hurtigere.

I en tidligere undersøgelse, havde Fanson og hans kolleger undersøgt, om kalorier fra kulhydrater havde samme effekt på reproduktion og levetid som kalorier fra protein.

I denne undersøgelse, offentliggjort i 2009, påvistes det, at hun-fluer på en kulhydratdiæt levede mere end dobbelt så lang tid som fluer på en særligt proteinindhold kost. Til gengæld lægger fluen på proteinrig kost langt flere æg. Disse sammenhænge gælder til gengæld kun for fluer, og man kan ikke benytte forskernes resultater til at sige noget om menneskers reproduktion og levetid.