Sundt at være fed?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Overraskende forskning tyder på, at fedme i kombination med god kondition ikke nødvendigvis er skidt. Det kan faktisk ligefrem være en fordel i forhold til visse sygdomme at have nogle ekstra kilo at rutte med, skriver forskning.no. 

Det viser sig eksempelvis, at overvægtige med et normalt stofskifte har lige så lav risiko for f.eks. hjerte-kar-sygdomme, som normalvægtige. Samtidig er nogle fede, uden at de har større risiko for at udvikle eller dø af hjertesygdom eller kræft. Det fremgår af et studie, som er blevet publiceret i internetudgaven af European Heart Journal.

Resultaterne viser, at en undergruppe af fede med normalt, sundt stofskifte (metabolisme), har lige så lav risiko for sådanne alvorlige kroniske sygdomme, som personer af normal vægt.

En af forskerne skriver i en mail til forskning.no:

”Ifølge vores tal er cirka 30-40 procent af fede personer metabolisk sunde,” oplyser Francisco Ortega.

I studiets datagrundlag har man gennemgået 43.265 forsøgspersoner over en periode fra 1979 til 2003. 

Faren for at dø af hjerte-kar-sygdom var reduceret med 20-50 procent i gruppen af fede uden tegn på metaboliske forstyrrelser. Der var ingen forskel i forhold til normalvægtige med hensyn til denne risiko. Forskerne mener, at fundene vil kunne få betydning for behandlingen af overvægtige.