Ny dansk forskning: Protein mod blodpropper

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Forskere fra rigshospitalet har fundet et protein, der kan forhindre dannelse af blodpropper og mindske vævs- og organskader ved hjerteinfarkt.

Forsøg med det nye protein, MAP-1, viser, at det kan hæmme betændelsesreaktioner i reagensglasforsøg. I væv, som har mistet sin blodforsyning, kommer der paradoksalt nok en kraftig betændelsesreaktion, når blodforsyningen genetableres. Det skyldes, at en del af kroppens immunforsvar kaldet komplementsystemet bliver aktiveret. Aktiveringen forårsager vævsskade i hjertet og hjernen.

”Efter nogle indledende forsøg antog vi, at MAP-1 kunne beskytte mod denne type vævsskade, og vi undersøgte derfor effekten af MAP-1 hos mus, der var blevet påført midlertidig iltmangel i hjertet, det man også kalder iskæmisk reperfusionsskade. Og MAP-1 viste sig ikke bare at kunne hindre vævsskade i hjertet, men også hæmme dannelsen af blodpropper, fortæller professor Peter Garred fra Rigshospitalets Klinisk Immunologiske Afdeling. Sammen med biolog, ph.d. Mikkel-Ole Skjødt og specialestuderende Anne Rosbjerg fra Rigshospitalet/Københavns Universitet samt forskere fra Harvard University i Boston står han bag studiet, der netop er publiceret i det anerkendte amerikanske tidsskrift Circulation.

Opdagelsen af MAP-1 kan danne basis for udvikling af helt nye lægemidler, skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.