Pas på gammelt fiskeolie

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Alt for mange fiskeoliekapsler har ingen sundhedsmæssig værdi. Det skyldes, at de er for gamle og derfor har mistet deres næringsstoffer. Danskerne køber fiskeolikapsler for ca. 200 millioner kroner om året, men ifølge en række eksperter er mange kapsler enten harske eller fordærvet fisk og derfor uden sundhedsmæssig effekt.

”Hvis vi sammenligner med en helt friskproduceret olie, så god som den kan laves, så er det helt klart, at de her olier, de er harske på et eller andet niveau,” siger Charlotte Jacobsen fra DTU efter at have testet en række produkter for Kontant på DR.

I dag er der ingen officielle grænseværdier for, hvor harsk almindelig fiskerolie må være. Fødevarestyrelsen kontrollerer kun olie, der importeres, ved at lugte og smage på den. Fødevarestyrelsen understreger, at hverken DTU Fødevareinstituttet eller EFSA, den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet, vurderer, at harsk fiskeolie er sundhedsskadelig.  Fødevareminister Mette Gjerskov (S) opfordrer dog kosttilskudsbranchen til at forbedre kvaliteten af fiskeolier.