Nyopdaget protein i muskler kan øge muskelvækst

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Forskere på Dana-Farber Cancer Institute har isoleret et hidtil ukendt protein i muskler. Proteinet ansporer til muskelvækst, og det sætter særligt i værk lige efter hård træning. Forskerne foreslår derfor, at man kunstigt kan hæve proteinets niveauer for at hjælpe patienter med at forhindre muskeltab som følge af kræft, langvarig inaktivitet hos hospitalspatienter eller aldring. Mus der blev givet ekstra doser af proteinet fik øget deres muskelmasse og styrke, og gnavere med kræft var langt mindre påvirket af kakeksi, også kendt som muskeltab, der ofte forekommer hos kræftpatienter, skriver decemberudgaven af tidsskriftet Cell.

”Hvis vi kan finde en måde at øge niveauer af dette protein, ville det være meget spændende. For eksempel vil vi være i stand til at reducere muskelsvind hos patienter på intensivafdelinger efter langvarigt sengeleje,” siger Bruce Spiegelman

Det var Bruce Spiegelman, ph.d. og ledende forfatter på projektet, der identificerede proteinet PGC-1 alpha-4 i skeletmuskulatur og påviste, at det også er til stede i mus og mennesker. Modstand motion, såsom vægtløftning, medfører en stigning i PGC-1 alpha-4, som igen udløser biokemiske ændringer, der gør musklerne større og stærkere. Proteinet er en isoform, eller lettere variant af PGC-1 alfa, et vigtigt regulerende stof i forbindelse med kroppens stofskifte.