Ny metode til at poppe ris på bevarer proteinindholdet

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Risprodukter får ofte kritik for deres manglende ernæringsmæssige fordele. Men nu har videnskaben fundet en måde at bevare noget af den ernæringsmæssige værdi i risprodukter gennem forarbejdningen. Det betyder, at der efter al sandsynlighed snart vil være eksempelvis risbaserede morgenmadsprodukter på hylderne med et højere indhold af både protein, fiber, og vitaminer, end hvad der er på markedet i øjeblikket.

Kommercielt ”puffed rice” fremstilles ved en såkaldt damp-ekstrudering, hvilket betyder, at en blanding af rismel og vand skubbes gennem en snæver dyse, under høj varme og tryk. Når blandingen springer ud fra dysen får dampen det til at ekspanderer og risen pustes op. Problemet er, at varmefølsomme næringsstoffer også ødelægges i processen.

Tricket, som forskerne har fundet på, går ud på at sænke temperaturen og udføre den samme proces i et miljø med et højt CO2-indhold. Resultatet er et produkt med tre gange mere protein og otte gange mere kostfibre end kommercielle poppede ris. Samtidig har produktet højere mængder af vitamin A og C, zink og jern.