Inflammation forbundet med stress

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Med brug af data fra to store undersøgelser har danske forskere konstateret, at højere blodniveauer af C-reaktivt protein, eller CRP, er forbundet med en større risiko for psykologisk stress og klinisk depression.

Forhøjede niveauer af CRP, et biprodukt af betændelse, menes at være forbundet med en øget risiko for hjerteanfald og hjerte-kar-sygdom.

Forskerne, skriver tidsskriftet Archives of General Psychiatry, har testet niveauer af CRP i 73.131 voksne, bruger antidepressiver eller har været indlagt med depression. De brugte også et spørgeskema til at måle stress hos hver enkelt patient.

Efter justering for rygning, indkomst, uddannelse og andre faktorer, fandt de, at jo højere niveau af CRP, jo mere sandsynligt er det at en person bruger antidepressiv medicin, har været indlagt for depression eller har lavt selvværd.

Det er ikke klart, hvad der forklarer sammenhængen, men forfatterne peger på, at forhøjede CRP niveauer sandsynligvis indikerer forhøjede niveauer af cytokiner. Det er også muligt at depression i sig selv kan føre til øget inflammation.