Enkel viser om man er i risiko-zonen for for tidlig død

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Jo hurtigere man kan sætte sig ned på gulvet og komme op at stå igen, jo mindre risiko har man for at dø for tidligt, mener forskere fra Sydamerika.

For syv år siden lod forskere fra Exercise Medicine Clinic i Rio de Janeiro over 2.000 forsøgspersoner gennemføre den simple test, som kun tager et par minutter. Nu er tallene klar: De der klarede testen dårligst, havde fem til seks gange større risiko for at dø for tidligt i forhold til dem, som klarede testen bedst.

Testen bruger et pointsystem mellem 0 og 10. Hvis du klarer testen uden at bruge hænderne, eller du kun delvist mister balancen, får du fem point for at sætte dig og fem point for at rejse dig igen, altså ti point tilsammen.

Du bliver fratrukket et point, både når du skal ned og op, hvis du berører gulvet med hånden, armen, knæet eller ydersiden af benet, eller hvis du har en hånd på knæet eller hoften.

Hvis du er ustabil og delvist mister balancen, trækkes der endnu et halvt point, både ned og op.

Hvis den total pointsum er under 8, har du en dødsrisiko, der ligger det dobbelte af folk, der ligger over 8, ifølge en pressemeddelelse fra tidsskriftet European Journal of Preventive Cardiology, hvor resultaterne er publiceret.