Ny viden om årsagen til migræne

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Der er godt nyt for de danskere som lider af migræne. Danske forskere er nemlig kommet et skridt tættere på en forklaring på hvorfor migræne opstår. Mere end 500.000 danskere lider af migræne, og det er derfor en meget vigtig opdagelse.

Den eksisterende forklaring på migræne er, at pulsårerne uden på kraniet udvides, og dermed forårsager smerte. Men det gør den nye danske undersøgelse nu op med. De danske forskere har nemlig MR skannet hjernen på en gruppe kvinder som lider af migræne, mens de havde et migræneanfald. Og skanningen viser, at pulsårerne uden på kraniet ikke udvides under et anfald.

De kunne samtidig konstatere, at den mest anvendte migrænemedicin, sumatriptan, tilsyneladende ikke virker efter hensigten. Kvinder blev bedt om at indtage sumatriptan i forbindelse med deres migræne anfald, og man kunne herefter konstatere på en skanning, at blodkarrene i hjernen ikke trak sig sammen, hvilket skulle være den primære virkning ved sumatriptan.

Den nye teori er, at nervetrådene omkring blodkarrene hos migræne patienter er ekstra følsomme. Det har den konsekvens, at blodets normale pulseren i en blodåre, føles som en kraftig dunkende smerte. Man ved dog ikke hvorfor det forholder sig sådan.