taurinthumbnail

Taurin gør musklerne stærkere

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Kosttilskudsprocenter promoverer ofte taurin som et stof der hjælper styrkeatleter til at kunne træne hårdere. Ifølge en ny undersøgelse som sportsforskere ved Victoria University i Australien har lavet, så er der noget om snakken. Tilskud af taurin gør nemlig musklerne stærkere.

Muskelceller, hjertemuskelceller og testiklerne indeholder store mængder taurin, og taurin spiller tilsyneladende en vigtig rolle i disse væv. Der findes undersøgelser som viser, at taurin øger udholdenheden, forbedrer hjertefunktionen og øger testosteron produktionen.

De australske forskere gav en gruppe han-rotter taurin i 2 uger i streg. Stoffet blev indtaget via rotternes drikkevand, og man kunne registrere at rotternes koncentration af taurin i musklerne steg med 40 procent.

Atleter som bruger taurin vil ikke opleve en ligeså voldsom stigning på så kort tid. De vil typisk skulle indtage taurin i længere tid for at opnå en sådan koncentrationsøgning. Den dosis som de australske forskere anvendte, var en smule i overkanten, hvis man konverterer det til menneske dosis. Den menneskelige ækvivalent ville være i omegnen af adskillige 10 gram doser pr. dag.

I slutningen af perioden blev rotternes muskler testet ved hjælp af elektrisk stimuli, for at måle musklernes evne til at udvikle kraft. Sammenlignede man med kontrolgruppen, så var de rotter som havde fået taurin i stand til at udvikle 19 procent mere kraft end de rotter som ikke havde fået taurin.

taurin1

taurin2

Når forskerne satte musklerne til at kontrahere sig over en længere tidsperiode, så kunne de registrere, at de rotter som havde fået taurin havde en mindre styrkenedgang over tid, sammenlignet med de rotter som ikke havde fået taurin. Dette fremgår af grafen ovenfor.

Figuren nedenunder viser muligvis hvordan taurin tilskud fremmer musklernes evne til at kontrahere sig. Taurin booster nemlig mængden af proteinet calsequestrin i muskelcellerne.

taurin3

Calsequestrin spiller en rolle i forhold til kalcium transporten i musklerne. Når muskelceller kontraherer sig, så bliver der pumpet calcium ioner ind og ud af de muskelceller som trækker sig sammen. Fordi taurin booster mængden af calsequestrin koncentrationen, så sker denne transport tilsyneladende lettere.

Taurin gemmer tilsyneladende på et stort præstationsfremmende potentiale, men det kræver flere undersøgelser for at kunne konkludere noget endegyldigt. Og specielt undersøgelser lavet på mennesker.

Kilde:

J Appl Physiol (1985). 2009 Jul;107(1):144-54. doi: 10.1152/japplphysiol.00040.2009. Epub 2009 May 7.

Taurine supplementation increases skeletal muscle force production and protects muscle function during and after high-frequency in vitro stimulation.

School of Human Movement, Recreation and Performance, Victoria University, Melbourne, Victoria, Australia. goodmanc@unimelb.edu.au