kreatinstabilitet

Ingen bivirkninger ved 2 års kontinuerlig brug af kreatin

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hvis man holder doserne på et fornuftigt plan, så er det 100 % sikkert at tage kreatin kontinuerligt uden pause. Det konkluderer forskere fra Universitetet i München efter at have gennemført det længst løbende forsøg omkring sikkerheden ved kreatin nogensinde. Forskerne gav deres 60 årige testpersoner, som alle led af Parkinson’s, 4 gram kreatin monohydrat dagligt i en periode på 2 år.

Neurologer håber at kreatin tilskud kan bidrage til at beskytte imod neurologiske sygdomme som Parkinson’s. Man har allerede dokumenteret, at mus lever længere hvis man dagligt tilsætter kreatin til deres mad. Tilskuddet forsinker de accelererede aldringsprocesser som sker i hjernen hos Parkinson’s patienter.2årkreatin

Den største frygt er at kreatin forårsager nyreskader. Frygten er dog teoretisk. Kreatin omdannes i kroppen til kreatinin, og et højt kreatinin niveau kan indikere nyreskade. Der er ikke lavet undersøgelser som viser at et kan være en god ting, når man tager kreatin. Det har dog ikke stoppet læger, som stadigvæk skræmmer livet af kreatin brugere. Brasilianske forskere, som brugte cystatin C som markør i stedet for kreatinin kunne nemlig dokumentere, at kreatin tilskud forbedrede nyrefunktionen. Det er dog heller ikke nemt at finde tilfælde af nyreskade ved brug af kreatin, hvis man kigger litteraturen igennem.

De tyske forskere ville gerne vise, at lang tids brug af kreatin ikke indebærer nogen risiko. De startede med at give forsøgspersonerne 20 gram kreatin hver dag i en uge. Herefter reducerede de dosis til 2 gram pr. dag i en periode på 6 måneder. De resterende 18 måneder fik forsøgspersonerne 4 gram kreatin pr. dag. Formålet var at hæve kreatin niveauet i hjernen med 10 procent, og dermed yde beskyttelse på hjernecellerne.

Grafen neden under viser hvad der skete med kreatin niveauet henover de 2 år. I kontrolgruppen (de sorte firkanter), havde forsøgspersonerne mindre kreatinin i blodet, end forsøgspersonerne i kreatin gruppen (de sorte trekanter). Som tiden gik faldt kreatinin niveauet dog hos forsøgspersonerne i kreatin gruppen, hvilket kunne indikere, at forsøgspersonernes krop havde lært at skille sig af med kreatinin mere effektivt.

2årkreatin1

Den anden markør for nyreskade er cystatin C viser dog et andet billede. Fra starten af forsøget havde forsøgspersonerne i kreatin gruppen mindre cystatin C i blodet end forsøgspersonerne i kontrolgruppen.

2årkreatin2

Forskerne analyserede også blodet for andre markører på nyreskade. Resultatet kan ses nedenfor. Der var ingen signifikant forskel på kreatin gruppe og kontrolgruppen.

2årkreatin3

Hvis 60 år gamle Parkinson patienter kan tage kreatin kontinuerligt i 2 år uden nogen tegn på nyreskade, så behøver sunde og raske styrkeatleter ikke bekymre sig om bivirkningerne ved lang tids brug af kreatin.

Der er dog præstationsmæssige fordele ved at holde pause fra kreatin i ny og næ, da effekten ellers aftager. Men det er en anden historie.

Kilde:

Nutr Res. 2008 Mar;28(3):172-8. doi: 10.1016/j.nutres.2008.01.001.
Long-term creatine supplementation is safe in aged patients with Parkinson disease.
Bender A1, Samtleben W, Elstner M, Klopstock T.