walkwoods03

Bliv sundere med en gåtur i det grønne

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Alle ved det er sundt at gå sig en tur. Men det er tilsyneladende ikke helt ligegyldigt hvor man går henne. En Japansk undersøgelse, fra Nippon Medical School, har påvist, at det er sundere at gå sig en tur i grønne områder, end i bymæssig bebyggelse.

Der er generelt flere og flere undersøgelser som viser, at mennesket har det bedre i grønne omgivelser. Og de Japanske forskere ville gerne undersøge, om hvorvidt det også gør en forskel hvor vi får vores motion. 

Undersøgelsen 

I undersøgelsen deltog 16 mænd, med en gennemsnitsalder på 57. Forsøgspersonerne skulle foretage 2 separate gåture. Den ene skulle foregå i centrum af Tokyo, hvor der praktisk talt ikke er hverken træer eller planter. Den anden skulle foregå i en park, fyldt med træer og planter. Begge gåture havde en varighed på 2 timer, og i begge tilfælde havde forsøgspersonerne nogenlunde samme kalorieforbrug. Forskerne opdagede, at mændenes systoliske og diastoliske blodtryk var signifikant lavere efter at have gået en tur i parken. Det samme gjorde sig ikke gældende efter gåturen i byen.

alt        alt 

Derudover havde mændene efter en gåtur i parken, lavere koncentrationer af stresshormonet noradrenalin og neurotransmitteren dopamin. Dette var heller ikke tilfældet efter gåturen i bymæssig bebyggelse. En anden ting forskerne opdagede var, at efter en gåtur i parken, så havde mændene en højere udskillelse af adiponectin, hvilket ikke gjorde sig gældende ved by gåturen. Adiponectin booster insulinsensitiviteten, og hjælper musklerne med at optage mere næring fra blodstrømmen.

Det er muligt, at de naturlige opgivelser reducerer det psykologiske stress, hvor de bymæssige omgivelser har den modsatte effekt. Ved at reducere stressniveauet, så fremmer man de positive effekter ved motion.

Forskerne mistænker, at den stress reducerende effekt ved motion i grønne omgivelser, delvist skyldes phytoncider. Dette er en gruppe af stoffer, som eksempelvis alpha-pinene, beta-pinene, tricyclene, camphene og limonene, som træer frigiver for at beskytte sig selv imod mikroorganismer. De Japanske forskere har tidligere påvist, at stress niveauet sænkes, når man inhalerer disse stoffer.

Kilde:

Eur J Appl Physiol. 2011 Nov;111(11):2845-53. Epub 2011 Mar 23. Acute effects of walking in forest environments on cardiovascular and metabolic parameters. Li Q, Otsuka T, Kobayashi M, Wakayama Y, Inagaki H, Katsumata M, Hirata Y, Li Y, Hirata K, Shimizu T, Suzuki H, Kawada T, Kagawa T. Source: Department of Hygiene and Public Health, Nippon Medical School, 1-1-5 Sendagi, Bunkyo-ku, Tokyo, 113-8602, Japan. qing-li@nms.ac.jp