ricefat05

Ris protein sænker fedtprocenten

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hvis du gerne vil sænke fedtprocenten, så er det en god ide at følge en slankekur med højt proteinindtag. Det kræver mere energi at fordøje protein, og det mætter mere. Så det kan være en fordel at erstatte den daglige frokost sandwich med en proteinpulver shake. Og ifølge Harbin Institute of Technology i Kina, så er det en god ide hvis den shake helt eller delvist består af risprotein.

Undersøgelsen

Kineserne publicerede for nylig en undersøgelse i ”Lipids in Health and Disease”, hvor de havde sammenlignet 3 forskellige typer protein i forhold til fedtmetabolismen. De 3 proteintyper var, kasein (CAS), et alkalisk ekstrakt af risprotein (RP-A) og et alpha-amylase ekstrakt af risprotein (RP-E). Ifølge andre studier har sojaprotein en bedre slankende effekt, end proteiner fra animalske kilder. Forskerne ville nu se om risprotein havde de samme egenskaber. 

Rotter blev i 2 uger fodret med en normal kost, som indeholdte de 3 typer af protein. Et kg foder indeholdte 250-350 gram protein ekstrakt. Og selve ekstraktet bestod af 80-87 % protein. Forskerne lavede i øvrigt selv deres eget risprotein ekstrakt.

Rotterne var 7 uger gamle, og stadigvæk i voksealderen. De rotter som fik RP-A eller RP-E tog langsommere på i vægt (henholdsvis 17 % og 19 % mindre), end rotterne i kasein gruppen. Samtidig havde de henholdsvis 12 % og 15 % mindre fedt på kroppen.

Så risprotein, og i særdeleshed RP-E, har tilsyneladende en slankende effekt. Dette skyldes med stor sandsynlighed, at risprotein aktiverer lipase enzymer i blodkarrens vægge og i leveren. Disse enzymer spalter fedtet i blodet, så muskler og organer lettere kan optage dem og forbrænde dem.

alt

 

alt

alt

alt 

Samtidig hæmmer risprotein FAS enzymet. Fedtceller bruger dette enzym til at lagre fedtet som en energikilde. Jo langsommere FAS arbejder, jo større chancer har kroppen for at forbrænde fedtet i stedet for at lagre det. 

Rotterne i risprotein gruppen blev også sundere. Deres blodkoncentration af det dårlige kolesterol og af triglycerider faldt.

Så ønsker man lavere fedtprocent, og sundere blodværdier, så kunne meget tyde på, at det kunne være en fordel at supplere ens kost med risprotein. Om ikke andet, så kunne man lave sin post-workout shake om til en 50/50 shake med risprotein og whey proteinpulver

Kilde:

Lipids Health Dis. 2012 Feb 13;11:24. Rice protein improves adiposity, body weight and reduces lipids level in rats through modification of triglyceride metabolism. Yang L, Chen JH, Lv J, Wu Q, Xu T, Zhang H, Liu QH, Yang HK. Source: Department of Food Science, School of Food Science and Engineering, Harbin Institute of Technology, 73 Huanghe Road, Harbin 150090, China.