ffcuc05

Den fedtforbrændende effekt ved curcumin

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Curcumin har rigtigt mange gavnlige egenskaber. Både sundhedsfremmende egenskaber, samt egenskaber som er interessant for folk der træner. I en tidligere udgave af nyt fra forskerne så vi på et forsøg som viste at curcumin har anabolske egenskaber hos rotter. I denne udgave ser vi nærmere på en undersøgelse som viser at curcumin har en fedtforbrændende effekt.

Undersøgelsen

En undersøgelse fra Tufts University udført på mus, viser at curcumin hæmmer akkumuleringen af fedtvæv og øger fedtforbrændingen. Musene fulgte en diæt med et højt fedtindhold i 12 uger. En gruppe mus indtog samtidig curcumin svarende til ½ gram pr. kg kropsvægt. Som man kan se på figuren nedenfor, så reduceredes vægten hos de mus som tog curcumin.

  alt

Men curcumin hæmmer ikke kun produktionen af fedtvæv, som man kan se i tabellen nedenfor. Mængden af frie fedtsyrer, triglycerider og kolesterol i musenes blod, indikerer at curcumin samtidig øger fedt forbrændingen.

 alt 

Tabellen nedenfor viser hvad curcumin gør ved fedtvævet på et cellulært niveau. Den kalorierige diæt øger produktionen af VEGF, som er et hormon som stimulerer cellerne til at danne blodklar som er essentielle i forhold til vævsvækst. Curcumin reducerer mængden af blodkar som dannes i fedtvævet, og hæmmer derved væksten af fedtvæv.

Curcumin hæmmer også produktionen af PPAR-gamma, en sensor som gør fedtcellerne opmærksom på at der er fedt til rådighed. Hvis PPAR-gamma aktiviteten sænkes, så absorberes der mindre fedt. 

Derudover stiger produktionen af enzymet carnitinepalmitoyltransferase-1 (CPT-1). Dette enzym binder carnitin til fedtsyrer, så de kan optages af mitokondriet, som er cellerne energi generator. 

 alt

Curcumin hjælper muligvis cellerne med at binde flere fosforgrupper til signal molekylet AMPK. Dette aktiverer AMPK, som er et enzym der genoplader AMP energi molekylet. Cellen bruger også enzymet som et mål for hvor energi der er i cellen. Hvis AMPK bliver mere aktivt, så begynder cellen at producere mere energi. Fedtceller afgiver energi til blodstrømmen, musklerne absorberer mere glukose og forbrænder flere fedtsyrer. Figuren nedenfor viser, at curcumin øger koncentrationen af AMPK i musenes fedtvæv.

 alt 

Som med den anden undersøgelse vi postede mht. curcumins anabolske egenskaber, så er det også her interessant, om man kan reproducere resultaterne på mennesker. Et kosttilskud som både har anabolske egenskaber, samt fedtforbrændende egenskaber, vil være guf for folk der træner med vægte. Også selvom det er en mild effekt.

 

Kilde:

Curcumin Inhibits Adipogenesis in 3T3-L1 Adipocytes and Angiogenesis and Obesity in C57/BL Mice1,2,3

1. Asma Ejaz4

2. Dayong Wu4

3. Paul Kwan5, and

4. Mohsen Meydani4,*