musearm03

Styrketræning til muse-arm og tennisalbue

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

I denne udgave af Nyt fra Forskerne skal vi se nærmere på en dansk undersøgelse. Der er millioner af mennesker verden over, som har problemer med smerte i underarmen. Ofte pga. repetitivt stress på deres arbejde. Statiske undersøgelser viser, at omkring 4 % af dem som dagligt arbejde med computer, og omkring 8 % af fabriksarbejdere, udvikler skader i underarmen, som giver gener og smerter. Men disse skader, som populært kaldes muse-arm og tennisalbue, kan faktisk behandles med styrketræning

Undersøgelsen 

De danske forskere lavede et eksperiment med 282 produktionsmedarbejdere. Forsøgspersonerne havde et arbejde, som involverede gentagne indtastninger af data på en computer, eller monotont mekanisk arbejde. Alle forsøgspersoner havde problemer med underarmen, enten i form af muse-arm eller tennisalbue.

Forskerne satte forsøgspersonerne på et styrketræningsprogram, hvor de skulle træne 3 gange om ugen i 20 uger. Hvert træningspas varede 20 minutter. Forsøgspersonerne skulle lave wrist-extensions, laterals raises, front raises, shrugs og reverse flies. En kontrolgruppe på 255 arbejdere med lignende skader, lavede ingen træning.

Figuren nedenfor viser, at smerten hos forsøgspersonerne målt på en skala fra 0 (ingen smerte) til 100 (maksimum smerte) gradvist blev mindre henover de 20 uger med styrketræning.

alt 

Den vægt som forsøgspersonerne anvendte, blev fordoblet i løbet af de 20 uger. Forsøgspersonernes styrke steg derfor markant.

Man konkluderede derfor, at den forøgede styrke i underarmen og de omkringliggende muskler, betød mindre stress på sener og led, ved de normale arbejdsbevægelser.

Hos de forsøgspersoner som havde svære smerter, øgede styrketræningen deres chance for at komme sig helt, med en faktor 4 til 6.

Kilde:

BMJ Open. 2012 Feb 13;2(1):e000412. Print 2012.

Effect of specific resistance training on forearm pain and work disability in industrial technicians: cluster randomised controlled trial.

Andersen LL, Jakobsen MD, Pedersen MT, Mortensen OS, Sjøgaard G, Zebis MK.

Source: National Research Centre for the Working Environment, Copenhagen, Denmark.