iltreduce03

5 gange hurtigere muskelopbygning …

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

……med træning i et oxygen-reduceret rum

Den luft vi normalt indånder, indeholder omkring 21 % oxygen. En Japansk undersøgelse fra 2010 viser, at bodybuildere som træner i et rum hvor oxygen koncentrationen af reduceret til 16 %, vokser 4-6 gange hurtigere end normalt.

Det er dog ikke helt ny viden. Man ved, at Kaatsu træning (læs artikel om Kaatsu her), hvor man vha. specielle spændebånd lukker af for blodtilførslen til den muskel man træner, vokser hurtigere end ved normal styrketræning. Kaatsu træning er dog ikke helt ufarligt. Og specielt ikke for folk som ikke har fået grundig instruktion i det. Man har hørt om Kaatsu udøvere som har fået blodpropper af denne praksis.

Men som den Japanske undersøgelse viser, så kan man opnå samme effekt, ved at lave styrketræningen i et oxygen reduceret rum. Det er selvfølgelig ikke noget den gennemsnitlige vægttræningsudøver har mulighed for, men det er alligevel interessant viden.

Undersøgelsen

En Japansk forsker ved navn Akinobu Nishimura satte 7 mandlige studerende til at træne deres biceps og triceps i 6 uger med traditionel styrketræning, mens 7 andre studerende fulgte nøjagtigt det samme træningsprogram, men i et oxygen reduceret rum. Til information, så kan det rent faktisk lade sig gøre at købe små ”rum”, som er lufttætte, og en medfølgende kompressor, som kan sætte oxygen koncentrationen i rummet til lige det man ønsker.

Forsøgspersonerne trænede kun den ene arm. Figuren nedenfor viser det fysiologiske tværsnit [CSA] af triceps musklen og biceps musklen, som øgedes med henholdsvis 7,3 % og 9,9 %, hos de forsøgspersoner som trænede i det oxygen reducerede rum. Den utrænede arm hos selvsamme personer voksede ikke overhovedet. De personer som lavede deres træning i et normalt rum øgede deres masse i armen, men fremgangen var ikke statistisk signifikant.

 

alt

alt 

Den maksimale styrke steg også mere hos personerne som trænede i et oxygen reduceret rum. 

Nishimura mener forskellen på at træne i et oxygen reduceret rum, og på at træne i et rum med normal oxygen koncentration, skal forklares ved den forøgede mængde af mælkesyre, som personerne i det oxygen reducerede rum oplevede. En forøget mælkesyre koncentration stimulerer testiklerne, så de frigør mere testosteron, og der frigøres samtidig mere væksthormon fra hypofysen. Samtidig stiger koncentrationen af frie radikaler i musklerne, hvilket muligvis har den effekt, at det øger de anabolske processer.

Kilde: 

Int J Sports Physiol Perform. 2010 Dec;5(4):497-508.

Hypoxia increases muscle hypertrophy induced by resistance training.

Nishimura A, Sugita M, Kato K, Fukuda A, Sudo A, Uchida A.

Source: Department of Orthopaedic Surgery, Mie University Graduate School of Medicine, Tsu City, Mie Prefecture, Japan.