eyes-closed

Man er slappere med lukkede øjne

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Vores syn spiller en vigtig rolle i forhold til den kraft vi kan udvikle i en given øvelse. Det er hvad forskere på Samford University i USA fandt ud af i ny undersøgelse fra tidligere i år.

Undersøgelsen 

En gruppe på 27 studerende deltog i forsøget. Forsøgspersonerne skulle køre benpres ved 2 forskellige lejligheder, med 60 % af deres 1RM.

I første forsøg skulle de lave øvelsen med bind for øjnene, og anden gang uden bind for øjnene.

Man kunne registrere, at evnen til at udvikle kraft faldt, når forsøgspersonerne ikke kunne se. Vægten blev samtidig presset med mindre hastighed, hvilket er en konsekvens af den nedsatte kraftudvikling. 

Hos mænd og kvinder, som allerede var vant til træning, og som minimum besøgte træningscentret 2 gange i ugen, så man et meget mindre tab af styrke. Tabet var tæt på at være ikke eksisterende. Mændene som var vant til træning tabte 0,6 % styrke, mens kvinderne tabte 1,8 % styrke. 

Hos de forsøgspersoner som aldrig havde trænet før, så man et større tab i styrke, ved at fratage dem synet. Kvinderne tabte 15,9 % af deres styrke, mens mændene tabte 8,1 % af deres styrke.

T = trænet, U = utrænet, W = kvinder, M = mænd, black = uden bind for øjnene, white = med bind for øjnene. 

 

Der er mange studier som viser, at tankens kraft spiller en rolle i forhold til vores fysiske kapacitet. Hvis man visualiserer at man træner, så bliver man faktisk stærkere uden at træne overhovedet. Og en muskel kan skabe en kraftigere kontraktion, hvis man mentalt fokuserer på den muskel man træner. Når man tænker på en bestemt muskel, så aktiverer man faktisk mange af de områder i hjernen, som man normalt ville gøre ved at lave bevægelsen. 

Disse mentale processer styrkes af vore syn. Der er studier som viser, at man bliver stærkere under fysisk udfoldelse, hvis man kigger på et billede af en spændt muskel, mens man selv træner den. Disse ting kunne være årsagen til at man bliver markant svagere når man lukker øjnene. Årsagen til at den negative konsekvens er mindre for folk der er vant til at træne, skyldes nok at den specifikke bevægelse er kodet ind i hjernens motoriske områder, og i de motoriske nervebaner.

Kilde:

J Strength Cond Res. 2012 May 29. [Epub ahead of print]

THE EFFECT OF LOSS OF VISUAL INPUT ON MUSCLE POWER IN RESISTANCE TRAINED AND UNTRAINED YOUNG MEN AND WOMEN1. Killebrew S, Petrella JK, Jung AP, Hensarling RW.

Source: 1Exercise Science and Sports Medicine Department, Samford University, Birmingham, AL 35229.