kirse04

Kirsebær hæmmer kortisol produktionen

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

I takt med at man bliver ældre, så øges produktionen af stress hormonet kortisol, hvilket er en af årsagerne til at ældre ofte føler sig mindre godt tilpas, end da de var yngre. Men det behøver ikke være sådan. Ikke hvis man skal tro en ny undersøgelse fra Experimental Gerontology fra universitetet i Extremadura. Hvis man spiser 40 kirsebær om dagen, så hæmmes produktionen af kortisol nemlig. 

Kirsebær er en fremragende kilde til phenoler, hvilket er årsagen til at mange producenter af såkaldte ”superfoods” har mere end kun gennemsnitlig interesse i produkter der er baseret på kirsebær. De skulle efter sigende kunne både kunne øge søvnkvaliteten og fremme restitutionen efter hård træning.

Undersøgelsen

En gruppe forskere fra universitetet i Extremadura gav en gruppe forsøgspersoner 18 kirsebær 2 gange om dagen i 5 dage i streg. Eller det vil sige, de gav forsøgspersonerne et kirsebær ekstrakt, som svarer til 18 kirsebær. Hver dosis af kirsebær ekstraktet gav forsøgspersonerne 1580 mg phenoler, 2 mg tryptophan, 27 nanogram serotonin og 16 nanogram melatonin. Ved en anden lejlighed fik forsøgspersonerne en placebo 5 dage i streg.

I forsøget deltog 30 forsøgspersoner, hvor 10 af forsøgspersonerne var i alderen 20-30 år, 10 var 35-55 år og det sidste 10 var 65-85 år gamle.

Som figuren nedenfor indikerer, så faldt kortisol koncentrationen i forsøgspersonernes urin under de dage de indtog kirsebær ekstrakt.

alt

alt

 

Hos de unge forsøgspersoner så man ikke den store effekt, mens man kunne registrere en forskel i de 2 andre grupper. Samtidig faldt deres stress niveau, og de følte sig mindre nervøse og anspændte, når de indtog kirsebær ekstrakt.

Forsøgspersonerne producerede også mere serotonin, når de fik kirsebær ekstrakt, hvilket bidrager til at øge forsøgspersonernes psykiske velbefindende yderligere. Nedenstående figurer viser resultaterne for de midaldrende og de ældre forsøgspersoner. Hos de yngre forsøgspersoner så man ikke de store udsving.

alt 

Resultaterne fra dette forsøg stemmer meget godt overens med det man i dag ved omkring stress. Nemlig at stress indvirkningen på organismen hænger nøje sammen med koncentrationen af neurotransmittere i hjernen. Hvis hjernen producerer for lidt serotonin, når man påvirkes af en stress faktor, så øges produktionen af kortisol. Jo mere serotonin hjernen producerer, jo mindre vil kortisol niveauet stige som respons på stress faktoren.

Kilde:

Exp Gerontol. 2012 Aug;47(8):573-80. Epub 2012 May 11.

The consumption of a Jerte Valley cherry product in humans enhances mood, and increases 5-hydroxyindoleacetic acid but reduces cortisol levels in urine.

Garrido M, Espino J, González-Gómez D, Lozano M, Barriga C, Paredes SD, Rodríguez AB.

Source: Department of Physiology (Neuroimmunophysiology and Chrononutrition Research Group), Faculty of Science, University of Extremadura, 06006 Badajoz, Spain.