nootkatone04

Nootkatone! En ny stimulans?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

En grapefrugt indeholder omkring 100 mg nootkatone, hvor det mest findes i grapefrugtens skræl. Nootkatone giver grapefrugten den forfriskende bitre smag, som fødevareindustrien har produceret i en semi-syntetisk form, og som ofte tilsættes læsedrikke og andre ting. Ifølge en nyere Japansk undersøgelse, så er nootkatone også en stimulans og en ingrediens i slankepiller. Men kun i meget høje doser. 

Det Japanske Kao Corporation, faldt over de interessante egenskaber ved et tilfælde, da de ledte efter naturlige stoffer, som kunne have en positiv effekt i forhold til fedme. Japanerne ledte efter fødevarer substanser, der ligesom resveratrol og EGCG, kan aktivere det metaboliske molekyle AMPK. 

AMPK aktiveres når cellen løber tør for energi i respons på længerevarende hårdt fysisk arbejde, eller i respons på faste. En forøget AMPK aktivitet sætter cellen i gang med at forbrænde mere fedt, blive mere sensitiv i forhold til insulin, øge udrensningsprocesserne og øger celle reparations hastigheden.

Der findes mange stoffer i frugt, grøntsager og urter, som aktiverer AMPK. Disse stoffer har potentiale til at øge kroppens forbrænding og virke præstationsfremmende. Derfor er stoffer som øger AMPK aktiviteten i realiteten slankemidler, som samtidig sætter os i stand til at træne hårdere og længere.

Undersøgelsen

De Japanske forskere fodrede mus med en foderblanding, hvor 0,2 % af fodervægten bestod af nootkatone, henover 10 uger. I slutningen af forsøget registrerede forskerne, hvor langt musene kunne svømme, og sammenlignede med mus som ikke havde indtaget nootkatone.

alt

alt

I et andet eksperiment fik musene en foderblanding med ekstra sukker og fedt, henover en periode på 18 uger. De mus som samtidig fik nootkatone blandet i deres foder, forblev ligeså slanke som de mus der fik normalt foder. 

De Japanske forskere opdagede, at en dosis på 200 mg nootkatone pr. kg kropsvægt øgede iltforbruget, næsten øjeblikkeligt. Denne dosis øgede også AMPK aktiviteten i musklerne i løbet af en halv time, hvilket havde en markant indflydelse på fedtforbrændingen.

alt

Et tilskud af nootkatone har tydeligvis en positiv effekt i forhold til overvægt, og det øger også udholdenheden. Det er den helt klare konklusion på muse forsøgene.

Det lyder alt sammen lovende. Der er dog en bagside af medaljen. Hvis man skal overføre det til mennesker, så opstår der muligvis overdoseringsproblemer. De doser man anvendte i forsøget svarer til 10-15 mg pr. kg legemsvægt pr. dag. Ifølge WHO’s ekspertpanel omkring tilsætningsstoffer, så må man maksimalt indtage 0,1 mg nootkatone pr. kg legemsvægt pr. dag. Så er der langt op til de doser, som har en positiv effekt på fedtforbrændingen og præstationsevnen.

Kilde:

J Strength Cond Res. 2012 Aug 10. [Epub ahead of print]

A systematic review of the Efficacy of Ergogenic aids for improving running performance.

Schubert MM, Astorino TA.

Source: 1Department of Kinesiology, California State University, Chico, Chico, CA, USA 2Department of Kinesiology, California State University, San Marcos, San Marcos, CA, USA.