teenobese04

Testosteron og overvægtige teenagere

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hvis du bærer rundt på for meget fedt, så er der en stor risiko for at dit testosteron niveau er lavere end det burde være. En nyere undersøgelser fra State University i New York viser, at overvægtige teenagere mellem 14 og 20 år, kan have testosteron niveau, som er 50 % lavere end normalen.

I et tidligere studie kiggede forskerne på effekten af overvægt på diabetes og testosteron niveau hos mænd over 45. De opdagede, at 40 % af de mænd, som havde et BMI på over 30, og som ikke havde diabetes, havde lavere testosteron niveau end normalvægtige mænd. Hos de ekstremt overvægtige mænd med diabetes var det halvdelen af mændene som havde lavere testosteron niveau.

Fordi overvægt er et stigende problem blandt unge mennesker, så ville forskerne se om problemet var det samme hos teenagere. De undersøgte derfor testosteron niveauet på 25 normalvægtige teenagere, og 25 overvægtige teenagere. Resultatet viste, at jo højere BMI teenagerne havde, jo lavere var koncentrationen af fri testosteron i blodet.

alt

De overvægtige testpersoner havde en gennemsnits BMI på 36, mens de tynde testpersoner havde en gennemsnitlig BMI på 20. Testosteron værdierne [TT] og fri testosteron værdierne [cFT] hos de overvægtige teenagere, var omkring det halve af det man så hos de normalvægtige teenagere, hvilket fremgår af nedenstående tabel.

Den accepterede teori er, at fedtvæv konverterer testosteron til estradiol. Forskerne er ikke 100 % sikre på, at det er tilfældet med den pågældende testgruppe. Selvom de overvægtige teenagere havde svagt forhøjede estradiol niveauer, så stemte det ikke overens med faldet i testosteron.

Forskerne havde en alternativ teori. De overvægtige teenageres insulin sensitivitet var lavere. En målemetode man bruger i forhold til insulin sensitivitet er HOMA-IR (som fås ved at gange faste glukose med insulin niveauet). Jo højere HOMA-IR, jo lavere er niveauet af fri testosteron i blodet.

alt

 

alt

Forskerne mistænker, at nedsat insulinsensitivitet får hypothalamus til at udskille mindre GnRH. Normalt så øges produktionen af GnRH, når insulin niveauet stiger. Så GnRH lukker indirekte ned for kroppens produktion af testosteron. 

Kilde:

Testosterone Concentrations In Young Pubertal And Post-Pubertal Obese Males

  1. Muniza Mogri1,
  2. Sandeep Dhindsa2,
  3. Teresa Quattrin1,
  4. Husam Ghanim2,
  5. Paresh Dandona2,*

DOI: 10.1111/cen.12018