cold04

Undgå forkølelser med D3-vitamin

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hvis du ofte døjer med forkølelse eller andre infektionssygdomme, så kunne det være en god ide at supplere kosten med noget D3-vitamin. En ny undersøgelse fra Karolinska Instituttet i Sverige viser, at man ved at supplere kosten med D3-vitamin øger immunforsvarets effektivitet i forhold til infektionssygdomme.

Generelt er D3-vitamin et undervurderet vitamin, som de seneste år har fået den opmærksomhed det fortjener. D-vitamin styrker ikke kun knogler ved at øge optagelsen af kalk. Det har en lang række andre gavnlige egenskaber. Man ved blandt andet, at D-vitamin spiller en rolle i forhold til både muskelmasse og fedtmasse. Og det spiller en vigtig rolle i forhold til immunforsvarets funktion.

Det var netop derfor de svenske forskere ønskede at undersøge hvorvidt folk med hyppige luftvejsinfektioner, ville reagere positivt på høje doser af D-vitamin.

Undersøgelsen

De svenske forskere havde 124 forsøgspersoner, hvor halvdelen fik besked på at tage 4000 IE D-vitamin på daglig basis, mens den anden halvdel fik besked på at indtage en placebo. Alle forsøgspersoner udfyldte et spørgeskema omkring deres helbred, og skulle hver dag notere sig om de havde problemer med hoste, løbende næse, øre infektioner, generelt velbefindende, og om hvorvidt de havde fået antibiotika.

Disse data blev brugt til at udregne en såkaldt ”infektionsscore”.

Figuren nedenfor viser, at tilskuddet af D-vitamin øgede forsøgspersonernes blodkoncentration af D-vitamin med mere end de dobbelte.

Den anden figur viser, at D-vitamin tilskuddet henover året, sænkede infektionsscoren. Jo længere tid forsøgspersonerne havde taget D-vitamin, jo bedre var de beskyttet imod infektioner.

Figuren ovenfor viser hvilken påvirkning D-vitamin suppleringen havde på de 5 områder som forskerne testede indenfor. Det område som havde den største påvirkning var frekvensen af antibiotika brug. Forsøgspersonerne i placebo gruppen brugte antibiotika 3 gange hyppigere end forsøgspersonerne i D-vitamin gruppen.

Et tilskud af D-vitamin reducerede den gennemsnitlige infektionsscore i det pågældende studie, med 47 point, eller 23 procent. Normalt siger man, at man skal ramme 30 % for at resultatet er klinisk relevant, men de svenske forskere mener alligevel, at man med god sikkerhed kan konkludere, at et tilskud af D-vitamin sænker risikoen for infektionssygdomme.

De drager denne konklusion ud fra det faktum, at en infektionsscore på 47 point, svarer til 47 dage med hoste, 23 dage med øre eller bihule symptomer eller 9 dage med hoste, bihule og øre symptomer i sammenhæng med antibiotika brug. Man må antage, at de fleste gerne vil være disse dage foruden.

Kilde:

BMJ Open. 2012 Dec 13;2(6). pii: e001663. doi: 10.1136/bmjopen-2012-001663. Print 2012.

Vitamin D3 supplementation in patients with frequent respiratory tract infections: a randomised and double-blind intervention study.

Bergman P, Norlin AC, Hansen S, Rekha RS, Agerberth B, Björkhem-Bergman L, Ekström L, Lindh JD, Andersson J.

Source

Department of Laboratory Medicine, Clinical Microbiology, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden.