dvita03

D-vitamin beskytter muligvis mod forkølelse

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af Danni Ole Hvidtfeldt

Hvis du ofte bliver forkølet og tit går rundt og snøfter, så er der måske fordele at hente ved at supplere din kost med et tilskud af D-vitamin. Ifølge forskere i immunologi Karolinska Instituttet i Sverige kan høje doser af D-vitamin måske hjælpe med at beskytte dig mod infektioner.

De fleste ved efterhånden at D-vitamin har mange fordele. Udover at hjælpe med at holde knoglerne sunde, hjælper det også på immunforsvaret. Befolkningsundersøgelser og celleforsøg har ligeledes vist en tendens til at høje koncentrationer af D-vitamin i blodet beskytter mod forkølelse, tuberkulose og måske endda mod HIV.

De svenske forskere satte sig for at undersøge hvilken effekt høje doser af D-vitamin ville have, på folk der ofte fik infektioner i især luftvejene.

Hvordan gjorde de?

Forskerne samlede 124 personer til forsøget og delte dem op i to grupper: Den ene gruppe fik et tilskud af 4000 IE D-vitamin hver dag, og den anden gruppe fik placebo. Hverken deltagerne eller de der udførte forsøget vidste hvem der fik hvad. Forsøget løb over 12 måneder.

Hver dag skulle forsøgspersonerne udfylde et spørgeskema omkring deres helbred, med fokus på om de hostede, havde løbende/stoppet næse, øreinfektioner, generelt følte sig utilpasse samt om de brugte antibiotika eller ej. Alle disse data blev både analyseret for sig selv, men også lagt sammen til en ”samlet infektions score”.

Til at starte med undersøgte man deltagernes blod for hvor meget aktivt D-vitamin det indeholdte. Som det kan ses på grafen herunder havde de der fik tilskud langt højere niveauer i blodet (hvilket selvfølgelig ikke er så overraskende i sig selv).

Herefter undersøgte man deres helbred ud fra hvad de havde svaret i spørgeskemaerne

Oversigten ovenfor skal læses som at jo længere prikken i midten af en streg er mod venstre, jo mindre oplevede de der fik D-vitamin tilskuddet den pågældende gene. Jo bredere stregen er, jo mere spredte var resultaterne fra deltager til deltager.

Som det ses sås der et fald i total infektionsscore (på ca. 23 %) – dog ikke et stort nok fald til at være klinisk relevant, ifølge forskerne. Det de bed mest mærke i var dog at brugen af antibiotika faldt med godt 60 % når deltagerne fik ekstra D-vitamin.

Så selvom der ikke sås meget store effekter på sygdomsbilledet generelt (selvom der dog sås et fald), så er det positivt at kunne nedsætte behovet for antibiotikabehandling i så stor grad.

Vitamin D3 supplementation in patients with frequent respiratory tract infections: a randomised and double-blind intervention study. BMJ Open. 2012 Dec 13;2(6). pii: e001663.