greentra03

Træn i grønne omgivelser = mindre udmattet?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af Danni Ole Hvidtfeldt

Løbere og andre udholdenhedstrænende kan presse sig selv mere i grønne omgivelser. Faktisk reducerer det udmattelsesgraden bare man ser farven grøn. Dette foreslår forskere fra University of Essex i England efter et nyligt forsøg fra august 2012.

Japanske forskere har før fundet ud af at folk generelt præsterer bedre i naturens omgivelser Tilstedeværelsen af træer menes desuden at booste immunforsvaret. At løbe i skove og parker har også vist sig at have en positiv effekt på både metabolisk og cardiovaskulær funktion, end at løbe indendørs.

De engelske forskere undersøgte 14 mandlige studerende på omkring 20 år. Forsøgsdeltagerne blev sat til at cykle et bestemt antal gange á 5 minutters varighed, med 50 % af deres maksimale kapacitet. Under disse 5 minutters blokke fik deltagerne vist et billede af naturomgivelser. Billedet var det samme hele vejen igennem, men med forskellige farvefiltre; original (primært med farven grøn), i gråskala og med et rødt filter.

Forskerne opdagede at det havde en effekt på deltagerne hvilket farvefilter der blev lagt hen over billedet. Ved de sidste 30 sekunder af hver 5 minutters blok spurgte forskerne de enkelte forsøgsdeltagere om hvor trætte de var, og det viste sig at de var mindre trætte efter at have kigget på det grønne billede, end på det grå eller røde. Forskellen var ikke voldsomt stor, men statistisk relevant. Der var ingen forskel på om de kiggede på det grå eller det røde billede.

Forsøgsdeltagerne berettede desuden også at de generelt følte sig bedre tilpas efter at have været præsenteret for det originale, grønne billede. Ifølge forskerne er dette forsøg det første der viser at farven grøn kan have en positiv effekt på både træning og humor.

Den præcise mekanisme for hvorfor bestemte farver havde denne påvirkning på deltagerne er ikke fuldt klarlagt, og forskerne understreger at flere studier er påkrævet førend der kan siges noget mere fast om ”grøn træning”.

Når det så er sagt, så kan de fleste nok godt blive enige om at det er mere opfriskende at løbe en tur i naturen, end at stå på et løbebånd i et indelukket lokale. Det er selvfølgelig meget forskelligt hvad folk finder bedst for deres træning.

Studie:

Visual color perception in green exercise: positive effects on mood and perceived exertion. Environ Sci Technol. 2012 Aug 21; 46(16): 8661-6.