cveggs

Æg øger ikke risikoen for hjerte-kar sygdomme

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Vi er igennem årevis blevet tudet ørene fulde med faren ved for stor indtagelse af hele æg. Det høje indhold af kolesterol skulle efter sigende kunne øge risikoen for hjerte-kar sygdomme. Men den videnskabelige basis for dette postulat halter efterhånden ret kraftigt. En nyere undersøgelse fra Huazhong Universitetet i Kina har for nylig publiceret et meta-studie, hvor de har samlet undersøgelses-data fra mere end en halv million mennesker, viser tydeligt, at indtagelse af hele æg ikke øger risikoen for hjerte-kar sygdomme.

Da man fandt ud af, at en æggeblomme indeholder 150-180 mg kolesterol, så var man hurtigt ude, og anbefale at man minimerede indtagelsen af hele æg. Så meget kolesterol kunne kun have en negativ effekt i forhold udviklingen af hjerte-kar sygdomme, var den helt klare konklusion. Så man blev opfordret til ikke at spise mere end 2-3 æg om ugen.

Tilsyneladende var der flere undersøgelser som bakkede denne konklusion op. Der var undersøgelser som viste, at for hvert æg du spiser, så øger du din risiko for at få et hjerteanfald med 2,1 procent.

Mange af de gamle undersøgelser var dog af meget tvivlsom kvalitet, og der blev på ingen måde taget højde for fejlkilder. Og der tegner sig et helt andet billede, når man begynder at sortere de dårlige undersøgelser fra. Æg er nemlig ikke så farlige, som de tidligere er blevet gjort til, og det er den samme konklusion, som de kinesiske forskere er nået frem til.

Undersøgelsen

De kinesiske forskere besluttede sig som sagt, at finde frem til sandheden omkring æg. Til dette formål samlede de alle de epidemiologiske undersøgelser frem, som omhandlede sammenhængen mellem æg og udviklingen af hjerte-kar sygdomme. Alle undersøgelser blev gennemgået, og undersøgelser som ikke overholdte kvalitets kriterierne blev sorteret fra. De kinesiske forskere endte op med 17 undersøgelser som overholdte alle de kriterier de indledningsvist havde stillet op. De 17 undersøgelser indeholdte data fra tæt på en halv million mennesker. Nogle af undersøgelserne omhandlede risikoen for hjerteanfald [første figur nedenfor], mens andre omhandlede risikoen for hjerneblødninger [anden figur nedenfor].

Som man kan se, så sænkede indtagelsen af æg risikoen for at få en hjerneblødning, hvilket må siges at være stik modsat det man tidligere har fået at vide.

Kineserne kunne dog konkludere, at diabetikere har en forøget risiko for at få et hjerte-anfald, ved et højt indtag af æg, hvilket fremgår af nedenstående skema.

De kinesiske forskere kunne konkludere, at der hos sunde og raske individer ikke er en forøget risiko for hjerte-kar sygdomme, ved en højere indtagelse af øg. Der er sågar en svagt nedsat risiko for hjerneblødninger, hos personer som spiser mange æg. Diabetikere bør dog være påpasselig med indtagelse af store mængder æg.

 

Kilde:

BMJ. 2013 Jan 7;346:e8539. doi: 10.1136/bmj.e8539.

Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies.

Rong Y, Chen L, Zhu T, Song Y, Yu M, Shan Z, Sands A, Hu FB, Liu L.

Source

Department of Nutrition and Food Hygiene, Hubei Key Laboratory of Food Nutrition and Safety, Tongji Medical College, Huazhong University of Science and Technology, 430030 Wuhan, PR China.