cvdrinkingshake

Protein hver 3. time er bedst

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Bodybuildere og andre som dyrker vægttræning med henblik på muskeltilvækst er interesseret i at optimere deres protein indtag, så de får mest muligt ud af deres træning. Ifølge en undersøgelse fra Nestle Research Centre i Schweiz, så får man de bedste resultater, hvis man deler sit protein indtag ud over dagen, så man får protein hver 3. time. I undersøgelsen har man sammenlignet med indtagelse hver time, samt indtagelse hver 6. time.

Undersøgelsen

Ernæringseksperter er alle enige om, at en forøget proteinindtagelse har en gavnlig effekt på muskeltilvæksten. Der er mindre enighed omkring indtagelsesintervallet af protein. Forskerne ved Nestle Research Centre ville derfor undersøge hvilken indtagelsesfrekvens som virker bedst.

I undersøgelsen deltog 24 unge mænd, som alle dyrkede vægttræning 4-6 gange om ugen. De blev sat til at træne ben på en leg extension maskine, hver morgen før morgenmaden. Efter en indledende opvarmning hvor forsøgspersonerne lavede 5 sæt med 60-70 % af deres 1RM, udførte de 4 sæt x 10 reps med 80 % af deres 1RM.

I de efterfølgende 12 timer efter endt træning, fik forsøgspersonerne 80 g whey isolat.

BOLUS gruppen fik 2 portioner af 40 gram whey, med 6 timers interval imellem serveringerne.

INT gruppen fik 20 gram whey hver 3. time. Det vil sige 4 proteinshakes fordelt på de 12 timer.

PULSE gruppen fik 10 gram whey protein hver 1½ time, så de i løbet af de 12 timer fik 8 proteinshakes.

Syntesen af protein i benmusklerne var større, jo mere protein indtaget blev spredt ud over de 12 timer. Det samme gjorde sig gældende for muskel protein nedbrydningen. Når det hele blev gjort op, så kunne man registrere den største muskelopbygning hos de forsøgspersoner som havde indtaget protein hver 3. time.

 

 

 

 

 

Der var dog tale om en meget lille forskel de 3 grupper imellem. Forskellen var derfor heller ikke statistisk signifikant, men der var samtidig tale om et meget lille studie. Med et større antal forsøgspersoner kan det ikke udelukkes, at resultaterne ville have haft en signifikant størrelse. Forskerne bag forsøget mener derfor at forsøget stadigvæk har en vis relevans for folk der træner med vægte.

 

Det skal påpeges, at forsøgspersonerne i dette forsøg var unge mennesker. Der er undersøgelser som peger i retning af at folk der er lidt ældre har større gavn af færre serveringer med et større proteinindhold. Så det er meget tænkeligt, at folk i 50’erne og 60’erne får de bedste resultater med BOLUS fremgangsmåden.

 

Netop det at indtage større mængder protein i færre måltider, kan man læse mere om her:

 

http://news.bodylab.dk/artikler/1026-protein-pulse-feeding

 

Kilde:

Nutr Metab (Lond) 2012 Oct 16;9(1):91. doi: 10.1186/1743-7075-9-91.

Daytime pattern of post-exercise protein intake affects whole-body protein turnover in resistance-trained males.