cvstomachwithhands

Protein indtag + kreatin belaster ikke nyrerne

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Det siges, at kreatin kan belaste nyrerne, og på sigt nedsætte nyrernes funktion. En undersøgelse fra 2008, fra Sao Paulo University, viser dog at kreatin tilskud ikke har nogen negativ effekt på nyrefunktionen. De Brasilianske forskere har nu taget skridtet videre, og undersøgt hvorvidt kreatin i kombination med et højt proteinindtag, har en negativ effekt på nyrer funktionen.

Det er meget normalt, at folk der træner med vægte indtager store mængder protein, og samtidig supplerer med kreatin. Og selvom de udstråler sundhed, så er mange ernæringsforskere bekymret for hvorvidt det kan overstresse nyrerne, og nedsætte deres funktion. Det Brasilianske forskerhold har igennem mange år forsøgt at finde ud af om kreatin og højt proteinindtag vitterligt er farligt for nyrerne eller om det kun er en teoretisk bekymring. De har sågar lavet en undersøgelse på en 20 årig ung mand med kun 1 nyrer, hvor man undersøgte om hans nyre funktion blev dårligere af højt proteinindtag, samt kreatin.

I deres nyeste undersøgelse deltog 26 unge mænd i 20’erne. Alle forsøgspersoner dyrkede regelmæssig styrketræning. De havde et dagligt proteinindtag som lå mellem 1,2 gram til 3,1 gram pr. kg legemsvægt.

Halvdelen af mændene fik 20 gram kreatin hver dag i de første 5 dage af eksperimentet. De resterende dage fik denne gruppe 5 gram kreatin pr. dag. Forsøget varede i 12 uger. Mændene i kontrolgruppen modtog en placebo.

Både inden forsøgets start, og ved forsøgets afslutning, blev forsøgspersonen udsat for en nyre undersøgelse, hvor man sprøjtede 51-chromium-ethylene tetra acetic acid [51-Cr-EDTA] ind i blodstrømmen. Herefter målte man hvor hurtigt stoffet forsvandt fra forsøgspersonernes blod. Jo hurtigere stoffet forsvandt, jo bedre arbejder nyrerne.

Kombinationen af kreatin og et højt proteinindtag havde ikke nogen negativ effekt på nyrefunktionen. Forskerne kunne heller ikke registrere nogen forskel på koncentrationen af protein, urinstof og elektrolytter i blodet.

Så de Brasilianske forskeres resultater stemmer meget godt overens med tidligere undersøgelser. Nemlig at et højt proteinindtag, samt kreatin, ikke har nogen negativ effekt på nyrernes funktion.

Kilde:

J Int Soc Sports Nutr. 2013 May 16;10(1):26. doi: 10.1186/1550-2783-10-26.

Does long-term creatine supplementation impair kidney function in resistance-trained individuals consuming a high-protein diet?

School of Physical Education and Sport – Laboratory of Applied Nutrition and Metabolism, University of Sao Paulo, Av Mello de Moraes, 65, Sao Paulo, SP 05508-030, Brazil. gualano@usp.br.