bugpro03

Insektprotein er ligeså godt som sojaprotein

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hvad gør vi hvis priserne på valle og kasein løber løbsk? På Wageningen universitetet i Holland forsøger fødevarer teknologer at finde billige alternativer. De har blandt andet undersøgt proteinindholdet i forskellige insekter, som græshopper og kakerlakker. De fandt ud af at insekt protein har samme ernæringsmæssigt kvalitet som sojaprotein, men dog ringere end kasein.

Undersøgelsen

Der er ifølge forskerne flere fordele ved insekt protein. Det skulle blandt andet være en mere miljøvenlig kilde til protein, rent produktionsmæssig. Men hvad med den ernæringsmæssige kvalitet? Har de forskellige insekter alle de aminosyrer vi har brug for? Det var spørgsmål som disse, at de hollandske forskere gerne ville have svar på.

De hollandske forskere undersøgte 5 forskellige insekter, og analyserede deres proteinindhold.

1 = Mealworm beetle or Tenebrio molitor; 2 = Darkling beetle or Zophobas morio; 3 = Lesser Mealworm beetle or Alphitobius diaperinus; 4 = House cricket or Acheta domesticus; 5 = Dubia cockroach or Blaptica dubia.

Er der nogen der bliver sultne?

De mest proteinholdige insekter var larven fra insekt nummer 2, samt den voksne udgave af insekt 4. Deres proteinindhold var på næsten 20 procent. Til sammenligning indeholder oksekød 18 procent protein, kylling 22 procent protein, svinekød 15 procent protein, æg 13 procent protein og mælk 4 procent protein.

Soja indeholder 37 procent protein.

For fødevarer teknologerne var det dog insekt nummer 4 som var mest interessant, da man med dette insekt er i stand til at lave det bedste protein koncentrat. Det er blandt andet derfor at flere amerikanske firmaer bruger dette protein som kilde til diverse sportsbars. Desværre er den biologiske værdi af proteinet i de 2 nævnte insekter ikke voldsomt god. Aminosyrer strukturen er dårligere end soja protein. Til gengæld er aminosyrer strukturen i den voksne udgave af insekt 1 og 3 på niveau med soja protein. Dog ringere end kasein. Dette fremgår af nedenstående skema.

Selvom mennesker verden over spiser 1900 forskellige insekter, så bliver insekter ikke betragtet som menneskeføde af den vestlige befolkning. Det kan derfor være et problem at overbevise folk om at insekter rent faktisk er en ganske habil kilde til protein.

Kilde:

Extraction and characterisation of protein fractions from five insect species

Food Quality & Design Group, Wageningen University & Research Centre, 6700 AA Wageningen, The Netherlands

Food Physics Group, Wageningen University & Research Centre, 6703 HD Wageningen, The Netherlands

Food & Biobased Research, Wageningen University & Research Centre, 6700 AA Wageningen, The Netherlands

Laboratory of Entomology, Wageningen University & Research Centre, 6700 EH Wageningen, The Netherlands