cvcurcumin

Curcumin har stærk anti-depressiv effekt

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Vi har før kigget på undersøgelser omhandlende vidunderstoffet curcumin. Der er flere og flere undersøgelser som dokumenterer en række gavnlige effekter ved curcumin indtagelse. Den undersøgelse vi skal se nærmere på i dag, omhandle det påståede anti-depressive effekt ved curcumin.

Personer som lider af depression, og som tager 1000 mg curcumin ekstrakt om dagen, opnår den samme anti-depressive effekt som personer der tager 20 mg fluoxetine (det aktive stof i lykkepillen prozac). Det er hvad indiske farmakologer er nået frem til i et nyt studie. Godt nok er curcumin et stof med rigtigt mange gavnlige effekter, men i forhold til lige netop dette her studie er der visse alarm klokker som bør ringe. Men mere om det senere.
Traditionelle healere i Indien har brugt curcumin, som er det mest bioaktive stof i gurkemeje, til en lang række ting igennem århundrede. Der findes samtidig en masse kinesisk urtemedicin som også indeholder curcumin. Så curcumin er ikke noget nyt.

I undersøgelser med dyr, hvor man simulerer en depression ved at træne dyrene til udmattelse, indikerer at curcumin muligvis har en anti-depressiv effekt. Man kan se at curcumin hæmmer enzymet monoamin oxidase i hjernen. Monoamin oxidase neutraliserer neurotransmittere i hjernen, og et tilskud af curcumin booster derfor koncentrationen af serotonin, dopamin og noradrenalin i hjernen.

Personer som lider af depression har ikke kun lavere koncentrationer af serotonin og dopamin, deres hippocampus bliver samtidig mindre. Hippocampus er et område i hjernen som spiller en vigtig rolle i forhold til det at lagre og hente information. Anti-depressiv medicin virker blandt andet ved at forstørre hippocampus.

Curcumin har samme effekt, når man ser på undersøgelser lavet på dyr. I 2007 gav en gruppe forskere på University of Florida en gruppe dyr doser af 10 og 20 mg curcumin pr. kg kropsvægt pr. dag, og dette resulterede i vækst af hippocampus. Dette tilskrev man en forøget syntese af neuralt væksthormon BDNF. Kinesiske forskere har kunnet dokumentere, at denne syntese skyldes en aktivering af enzymet extracellulær signal-relateret kinase [ERK].
Om curcumin kan hjælpe folk med depression er dog aldrig blevet undersøgt. Det er derfor de indiske forskere lavede et eksperiment med 60 personer som led af seriøs depression.
Forskerne inddelte personerne i 3 grupper. En gruppe som fik 20 mg fluoxetine hver dag i 6 uger, en anden gruppe som fik en kapsel indeholdende 500 mg curcumin ekstrakt 2 gange om dagen, og en tredje gruppe som indtog begge dele.

Det ekstrakt de brugte var BCM-95, som er et curcumin produkt produceret af Arjuna Natural Extracts. Det indeholder næsten 90 % rent curcuminoider, herunder curcumin, bisdemethoxycurcumin and demethoxycurcumin.

Forskerne gav deres forsøgspersoner en score hver anden uge, ved at lade dem udfylde et spørgeskema baseret på Hamilton Depression Rating Scale. En score på 0-7 klassificerer personen som værende normal. En score på 8-13 indikerer en mild depression, en score på mellem 19-22 indikerer en svær depression og en score på 23 eller højere indikerer en meget svær depression.

Alle 3 grupper klarede sig lige godt, som figuren ovenfor viser. Men resultatet virker faktisk for godt til at være sandt. Normalt tager det et par uger for anti-depressiv medicin at opnå fuld effekt, og hvis den specifikke medicin virker, så vil den anti-depressive effekt kun være meget mild. Anti-depressiv medicin giver patienterne mulighed for at fungere på et nogenlunde normalt plan, så de kan komme sig over deres depression. Det er praktisk talt umuligt at fjerne en svær depression på kun 6 uger, hvilket figuren giver udtryk for.

Derfor bør man tage undersøgelsen med et vis gran salt. 
Dermed ikke sagt, at undersøgelsen ikke er interessant. Der er meget der tyder på at curcumin kunne have en kraftig anti-depressiv effekt, og det er helt sikkert noget man bør undersøge nærmere.

Kilde:
Phytother Res. 2013 Jul 6. doi: 10.1002/ptr.5025. [Epub ahead of print]
Efficacy and Safety of Curcumin in Major Depressive Disorder: A Randomized Controlled Trial.
Department of Pharmacology, Government Medical College, Bhavnagar, Gujarat, India.