kort05

Fruktose er en kortisol booster

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

En diæt som består af store mængder fruktose er måske ikke så sundt som mange umiddelbart går og tror. Store mængder fruktose er ikke hensigtsmæssigt hvis man vil tabe sig, og tilsyneladende har fruktose også en fremmende effekt i forhold til stresshormonet kortisol. Det er hvad en gruppe serbiske biokemikere har fundet frem til i en undersøgelse, hvor de gav vand tilsat fruktose, til en gruppe rotter.

En stigende mængde forarbejdede fødevarer indeholder fruktose i en eller anden form. Mad som indeholder store mængder sukker øger risikoen for fedme. Og det ændrer som sådan ikke noget, at sukkeret er i form af fruktose.

Biokemikere fra Universitetet i Beograd har nu kunnet dokumentere, at fruktose har endnu en fedt akkumulerende virkning. Nemlig via kortisols virkning på fedtcellerne.

Overalt i verden er der talrige laboratorier, som arbejder på at udvikle slankemidler som hæmmer aktiviteten af netop dette hormon, ved at blokere for enzymet 11-beta-HSD-1. Dette enzym omdanner det inaktive hormon kortison, til det aktive enzym kortisol. Kortisol er et stress hormon, som hæmmer muskeltilvækst, og fremmer fedtcellernes vækst.

De serbiske forskere inddelte rotterne i 2 grupper. En gruppe som fik helt rent drikkevand, uden nogen form for tilsætningsstoffer [Control], samt en anden gruppe som fik drikkevand, hvor 10 procent af væsken bestod af fruktose [Fructose].

Efter 9 uger kunne man registrere at rotterne i fruktose gruppen spiste mere end kontrolgruppen. Fruktose rotterne have mere abdominalt fedt end rotterne i kontrolgruppen, men forskellen var dog ikke statistisk signifikant.

Mængden af frie fedtsyre [NEFA] i blodet på fruktose rotterne var dog signifikant højere, end hos rotterne i kontrolgruppen. Hvis man forbrænder fedtet udgør det ikke et problem. Hvis du ikke gør det, så vil en højere koncentration af frie fedtsyrer i blodet give problemer på sigt.

Fruktose diæten øgede ikke antallet af kortisol receptorer [GR] i fedtcellerne, men forskerne registrerede dog et markant højere antal kortisol receptorer i cellekernerne. Forskerne mener der er tale om receptorer som er blevet aktiveret af kortisol, som så sender instruktioner til DNA’et i fedtcellerne.

Forskerne fandt mere 11-beta-HSD-1 og mere H6PDH i fedtcellerne. H6PDH er et enzym som forsyner 11-beta-HSD-1 enzymet med energi, så 11-beta-HSD-1 enzymet kan gøre sit arbejde.

Forskerne var dog ikke i stand til at bekræfte om hvorvidt 11-beta-HSD-1 og H6PDH blokkere virker som slankemiddel. De kunne ikke registrere en statisk signifikant forskel i mængden af abdominal fedt hos rotterne, men undersøgelsen er alligevel interessant for folk som træner, og som gerne vil minimere mængde af kortisol i kroppen. I så fald bør man minimere indtaget af frugt og produkter som indeholder fruktose.

Kilde:

Fructose consumption enhances glucocorticoid action in rat visceral adipose tissue

The Journal of Nutritional Biochemistry
Volume 24, Issue 6 , Pages 1166-1172, June 2013